20 minuten of minder, Alle, DOORDEWEEKS, geen dieetwensen, glutenvrij, ik kan niet kiezen, maakt me niet uit, nooit, out of the box: ik wil iets nieuws proberen, Snel klaar, soms, suikervrij, toetje, vaak

Vanille panna cotta van karnemelk

Posted by Dorien Beekveldt

Het idee om panna cotta met karnemelk te maken, kwam niet uit het niets. Het begon zo: ik wilde panna cotta op basis van ricotta maken. De boodschappen waren gedaan en het kuipje ricotta wachtte rustig in mijn koelkast tot gebruik. Maar toen ik na een avond vol gezelligheid, dansen en bier rond half vier in de ochtend met toegeknepen oogjes diezelfde koelkast in tuurde, ontdekte ik dat ricotta eigenlijk ook prima smaakt als je het gewoon zo naar binnen lepelt. Wat dat betreft hoef je er dus geen panna cotta van te maken.

Maar dat valt natuurlijk geen recept te noemen: eerst iets te veel bier drinken, dan dansen tot je honger hebt en vervolgens een bakje ricotta opeten.. Er moest een plan B komen. Misschien eerst zelf ricotta maken.

Met lichte hoofdpijn en in mijn maag de biertjes die met het kuipje ricotta nog een laatste rondedans maakte, zat ik achter mijn laptop om op te zoeken hoe dat moest, zelf ricotta maken. Ik kwam er achter dat je dan eerst kaas moet maken. Want ricotta maak je van wei (het overblijfsel van de melk nadat je er de wrongel, de hele jonge kaas, uit hebt geschept) met room. Nu had ik al eens kaas gemaakt (zie hier) en ik had best zin in iets lekkers, maar niet om daar mijn zondagmiddag aan te besteden.

Ik keek nog maar eens in mijn koelkast en mijn oog viel op het slordig dichtgevouwde halve liter pak karnemelk. Gekocht vanuit nostalgische motieven (karnemelk was namelijk de lievelingsdrank van mijn oma) maar na twee dramatische slokken (‘dit is de drank die mijn grootmoeder zo graag dronk’) bedeesd weer in de deur van mijn koelkast gezet. Toch niet zo lekker..

Opeens herinnerde ik me dat karnemelk het overblijfsel is van boter: verzuurde room wordt gekarnd tot boter en de rest is karnemelk. Kaas is natuurlijk geen boter en karnemelk geen ricotta, maar je moet wat op een brakke zondagochtend. En zo begon ik dit panna cotta experiment: nog licht beneveld en zeer verheugd met het feit dat ik geen karnemelk meer hoefde te drinken.

Het resultaat was verrassend lekker: de zurige toon van karnemelk gaat goed samen met de romige structuur en vanille smaak van de panna cotta. Het is makkelijk te bereiden, zonder al te veel afwas en je bent binnen tien minuutjes klaar. (Tank jezelf de avond van te voren dus maar helemaal tjokvol wijn of bier, je zult de volgende ochtend nog steeds in staat zijn dit recept te maken) (Grapje natuurlijk)

Ingrediënten

  • 125 ml slagroom
  • 250 ml karnemelk
  • 2-3 eetlepels agavesiroop (of ander zoetmiddel) naar smaak
  • 1 vanillestokje
  • 4 gr agar agar

Bereiding
Bereid 6-8 cupjes voor om de panna cotta in op te laten stijven. Je kunt papieren muffinvormpjes in een muffin bakplaat gebruiken, of papieren/plastic bekertjes. Als je geen weggooi-materiaal wil gebruiken, kun je het panna cotta mengsel ook in kleine glaasjes, bakjes of kopjes gieten. Weet dan, dat het niet gemakkelijk is om de panna cotta er heelhuids uit te krijgen. (Ik zou bijna zeggen onmogelijk, maar misschien ben jij wel een panna-cotta-uit-z’n-vormpje-krijgen-tovenaar, dat weet ik niet.) Wellicht moet je het dus niet eens proberen en de panna cotta gewoon in hun glaasjes/bakjes/kopjes serveren.

Giet de karnemelk en de slagroom in een steelpannetje. Snijd het vanillestokje open en haal het merg eruit. Dit kan je doen door een mes verticaal over de opengesneden kant van het (horizontale) vanillestokje te halen. Geef genoeg druk met het mes, waardoor je het merk zo uit het stokje ritst. Voeg de vanille aan de room en karnemelk toe.

Voeg 2 eetlepels agave siroop toe, roer en proef. Kijk of je het mengsel nog zoeter wil of niet. Als de smaak naar wens is, voeg je de agar agar toe. Kluts alles even goed door.

Zet het pannetje dan op het vuur. Breng aan de kook terwijl je rustig blijft roeren. Laat twee minuten zachtjes koken (gebruik een timer). Zet het vuur dan uit.

Giet het hete mengsel in de vormpjes en laat afkoelen. Zet ze dan een uurtje in de koelkast, dan zijn ze opgesteven. Voor het serveren haal je de panna cotta eventueel uit zijn vormpje.