Om lekker interessant te doen, zou je morgen of overmorgen op je werk, tussen neus en lippen door, kunnen zeggen dat je de dag ervoor aardperen hebt klaargemaakt. Want aardperen is een vergeten groente. En vergeten groenten zijn helemaal je van het. Dus scoor je twaalf punten.

Maar daarmee is de kous nog niet af. Want niet alleen verhoog je je ‘ik eet interessant dus ik ben interessant’-status (volgens het ‘je bent wat je eet’-principe) ook geef je je darmen een kickstart en temper je je bloedsuikerspiegel. Als in dat bloedsuikerspiegel minder hypert en hypo’t. Snappie?

Aardpeer zit tjokvol inuline. En dat is dus rete gezond. Op zich is het een nauwelijks te verteren fructaan waar je  lichaam niet veel aan heeft. Door deze niet-te-verteren eigenschap, gaat het langzaam door het lichaam. Het bindt koolhydraten en suikers aan zich, die daardoor ook langzamer opgenomen worden. En dat is prettig voor de bloedsuikerspiegel en daarmee minder vermoeiend voor het lichaam. Omdat het lichaam niet hoeft te werken om de bloedsuikerspiegel te compenseren met adrenaline.

Even een klein intermezzo:
In je dikke darm wonen bifidobacteriën. Toen je nog een baby was, waren 95% van alle bacteriën in je darmen bifidobacteriën. Sinds dien is er veel gebeurt: je at je scheel aan snoep, ging bier drinken, liep een of andere ziekte op en nam antibiotica. En nu heb je waarschijnlijk veel minder bifidobacteriën. Dat is jammer, want bifidobacteriën maken je darmen heel gelukkig. Ze zijn onder andere in staat om antilichamen (specifieke en niet specifieke) te produceren. En ze helpen je mineralen zoals calcium beter op te nemen.

Ondertussen wandelt de aardpeer rustig door en komt in je darmen. Daar breekt gejuich uit maken de bifidobacteriën massaal een wave. Want bifidobacteriën houden van aardperen. Het is een ideale voedingsbodem voor hen, waardoor ze zich kunnen vermenigvuldigen.

En dan ben jij aan de beurt om juichen en een eenmans-wave te maken. Vol energie van een kalme bloedsuikerspiegel en klaar om calcium op te nemen en toxines uit te poepen.

Dus. Hup hup, naar de winkel: aardperen kopen.

Ingrediënten
800 gram aardperen, eventueel geschild maar hoeft niet
200 ml sojaroom
60 gram parmezaanse kaas
2 teentjes knoflook
1 theelepel of enkele takjes tijm

Bereiding
Verwarm je oven voor op 220 graden.

Snij de aardperen in de lengte doormidden. In een kom mix je de sojaroom en parmezaanse kaas. Pers de knoflook uit en doe deze ook in de kom. Doe er dan de aardperen bij en meng.

Doe de aardperen in een ovenschaal. Of bak ze net als ik op een bakplaat zodat je meer krokante kaas korstjes hebt. Kijk dan wel uit dat de boel niet verbrand.

Bak de aardperen 40 minuten en eet ze warm.