20 tot 30 minuten, Alle, comfortfood, geen dieetwensen, herfst, ik kan niet kiezen, koken voor gasten, maakt me niet uit, maakt me niet uit, ik heb alle tijd, nooit, soms, SPECIAAL, vaak, Vegetarisch

Oud brood. Of: bruscetta met warme geitenkaas en in witte wijn gestoofde paddenstoelen

Posted by Dorien Beekveldt

Wat te doen met oud brood… Ik zal eerlijk bekennen dat ik vaak doe alsof het nieuw brood is. Ik negeer als het ware de enigszins droge, korrelige, net-iets-lastiger-door-te-slikken eigenschappen en zeg tegen mezelf ‘nee hoor, dit brood is nog prima!’. En als het echt niet meer kan, dan eet ik geroosterd brood. Wat ook weer iets speciaals heeft, net als versgebakken brood iets speciaals heeft. Het is een soort brood-cirkel van het leven..

Maar het kan nog specialer! Net voordat het brood sterft (je weet dat je brood gestorven is als er zachte grijze of groene schimmelpluizen op verschijnen) kan hij nog een ultieme flashback op zijn broodlevensloop maken.

Een beetje olie en een snuffie zeezout op je oude sneetje en dan in de oven of in de pan, maakt een waar feest van oud brood. Doe er nog wat geitenkaas (noem het buche de chevre en je bent binnen op alle culinaire feesten en partijen) en champignons met een goeie scheut uit je glas witte wijn (niets zo lekker als een wijntje tijdens het koken) en je oude brood mag op de voorkant van de Elle Eten.

Ingrediënten

  • 8 sneetjes desembrood (dit mag dus oud brood zijn!)
  • 8 eetlepels olijfolie
  • Teentje knoflook
  • 1 rol buche de chevre (a 200 gram) (of in normale taal: twee ons zachte geitenkaas)
  • Ongeveer 12 kastanjechampignons
  • Half glaasje witte wijn (ja, een mooie gelegenheid om die fles open te trekken en jezelf ook een glaasje in te schenken)
  • Zwarte peper en zout

Bereiding
Smeer alle sneetjes brood eerst in met het teentje knoflook: je haalt het velletje van de knoflook, snijdt hem doormidden en wrijft met de opengesneden kant over de boterhammen. Smeer de boterhammen dan in met olie, aan beide kanten, lekker veel olie, ongeveer een eetlepel per bammetje (dus een halve eetlepel per kant). Doe dan ook een beetje zout op de broodjes.

Rooster het brood in de oven onder de grill (200 graden) of in een hete koekenpan, tot het goudbruin kleurt en knapperig is.

Maak de champignons schoon met een borsteltje of wat keukenpapier en snij ze in dikke plakken (3 a 4 plakken per paddestoel). Verhit een beetje olijfolie in je koekenpan op middelhoog vuur en bak de paddenstoelen hier 3 minuten in. Roer of schud de pan af en toe. Voeg dan een scheutje witte wijn toe en laat het nog 2 minuten (of totdat de wijn verdampt is) borrelen of hoog vuur. Blijf er wel bij en roer af en toe om. Haal het pan dan van het vuur.

Snij de buche de chevre in dunne plakjes en verdeel ze over de toastjes. Verdeel hier dan de paddenstoelen over. Doe de bruscetta’s vijf minuten in de hete oven om de kaas te laten smelten. Maak af met versgemalen zwarte peper naar smaak.