Dit heb je nodig:
- 440 gram bloem
- 1/2 thl zout
- 3 gr gist
- 190 ml lauw water
- 2 eieren
- 60 gr gesmolten boter
- 85 gr honing
Vulling:
- 50 gr gesmolten boter
- 150 gr oerzoet
- 100 gr gehakte walnoten
- 1 el kaneel
- 1/2 el kardemompoeder
- 1/2 el korianderpoeder
- 1 thl versgemalen peper
Zo maak je het:
Deeg:
—Mix eerst alle natte ingrediënten van het deeg. Kluts dus het water met de eieren, gesmolten boter en honing tot een homogene massa.
—In een andere kom meng je de droge ingrediënten: de bloem, gist en zout.
—Doe de droge ingrediënten dan bij de natte en roer tot je een mooi deeg hebt zonder klontjes.
—Dek de kom dan af met wat keukenfolie en zet in de koelkast. Het beste is om het deeg minimaal 12 uur te laten rusten maar je kunt tot 2 dagen laten staan, daar wordt het deeg heel lekker van!
Bakken:
—Verwarm je oven voor op 175ºC.
—Meng alle ingrediënten voor de vulling.
—Leg een vel bakpapier in een grote ovenschaal. Schep er een derde van het overzoet mengsel op. Verdeel hier een derde van je deeg over. Strooi hier weer een derde vulling over en verdeel daar weer een derde deeg over. Herhaal.
—Dek af met een stuk alu-folie en bak het monkeybread eerst 35-40 minuten met folie en vervolgens 15 minuten zonder tot hij mooi goudbruin kleurt.