30 minuten tot een uur, Alle, comfortfood, geen dieetwensen, ik kan niet kiezen, Koekjes, maakt me niet uit, maakt me niet uit, ik heb alle tijd, soms, SPECIAAL, taart, koekjes en andere zoetigheid, vaak

Kardemomkoekjes met pistachekorst

Posted by Dorien Beekveldt

Koekjes bakken. Kan geassocieerd worden met ‘kinderactiviteit’. Of met ‘doe niet zo moeilijk, koop gewoon een rol biscuit’. De kunst zit ‘m wat mij betreft in het recept. Het moet niet te suiker-kitsch zijn, met knalroze poedersuikerglazuur (kinderactiviteit) en ook niet te haute cuisine pijpjes-van-amandel-caramel-florentine-achtig (ik koop wel een rol biscuit).

Dit recept is geen van beide. Het is eigenlijk een heel simpel zandkoekje met een vleugje kardemom en een delicaat groen randje van pistache. Simpel om te maken, maar met verfijnd resultaat.

Ingrediënten

  • 100 gram bloem
  • 70 gram boter, gekoeld
  • 20 gram oerzoet
  • Zaadjes van 4 kardemompeulen
  • Merg van 1/3 vanillestokje
  • Snufje zout
  • 40 gram gepelde pistachenootjes
  • 1 ei

Bereiding
Plet de kardemomzaadjes in een vijzel tot poeder. Meng in een kom de bloem met het oerzoet, het snufje zout, de kardemom en merg van het vanille stokje. Snijd de boter in kleine blokjes en werk het met je vingers door de bloem. Als je een consistent deeg hebt, stop je met kneden. Hoe minder je het deeg bewerkt, hoe beter, eigenlijk. Maak een rol van het deeg (van ongeveer 12 cm lang), verpak in plasticfolie en laat een half uur in de koelkast rusten.

Ondertussen pel je de pistachenootjes en plet ze in je vijzel. Zorg ervoor dat je niet alles tot gruis maakt, maar een paar grotere stukjes overhoudt. Dat is voor het dramatische effect van de korst. Verdeel de pistache over een snijplank of groot bord. Kluts het ei in een kommetje en giet het in een (ander diep) bord.

Haal de rol deeg na een half uur uit de koelkast. Haal de rol door het ei en rol het dan door de pistache. Je kunt de nootjes een beetje aandrukken. Probeer alle pistache op je deeg te krijgen. Haal de deegrol nog een keer voorzichtig door het ei. Wikkel de rol weer in plasticfolie en laat 15 minuten in de koelkast rusten.

Verwarm je oven voor op 150 graden. Bedek een bakplaat met bakpapier.

Haal de deegrol uit de koelkast, wikkel het uit de folie en snijd met een scherp mes plakjes van een halve centimeter. Leg de plakjes op de bakplaat.

Bak de koekjes 20 minuten en laat afkoelen op de plaat.