20 minuten of minder, Alle, comfortfood, DOORDEWEEKS, geen dieetwensen, glutenvrij, Glutenvrij, herfst, ik kan niet kiezen, lente, maakt me niet uit, maakt me niet uit, ik heb alle tijd, nooit, ontbijt, out of the box: ik wil iets nieuws proberen, Snel klaar, soms, suikervrij, vaak, voor diabetici en mensen met hypoglycaemie, winter, zomer

Het Ayurvedische katerontbijt

Posted by Dorien Beekveldt

Dit recept wordt in de Charaka Samhita, een oude filosofische tekst in het sanskriet dat de basis vormt van de Ayurveda, geadviseerd ter ‘vermindering van de gevolgen van zonden’. En daarmee wordt dan voornamelijk het te veel eten en drinken bedoeld.

Nu ben ik normaal meer van de ‘originele’ recepten en laat ik de hele traditionele-recepten-hoek over aan anderen die zich meer geroepen voelen.

Maar als het om het overleven van katers gaat, ben ik bereid concessies te doen. Waar ik als 16-jarig guppie -na 10 bier en 2 uur slaap- zonder problemen op tijd en redelijk fris&fruitig op school aanwezig was moet ik nu, tien jaar later, mijn katers serieus plannen. Zelfs als ik slechts een schamele hoeveelheid glazen rode wijn drink, moet ik de gehele volgende dag vrij hebben. Om me enkel en alleen te concentreren op het feit dat ik een kater heb. Dit onder begeleiding van gesteun van onder de dekens en bij tijd en wijle snel rechtovereind komend met een frons van ‘moet ik nou kotsen?’ . En ik ben pas 26. Moet je je voorstellen hoe dat er over wéér tien jaar aan toe gaat..

Ik zal eerlijk bekennen dat ik me na dit te eten nog steeds belabberd voelde. Maar niet meer misselijk! Een blijvertje dus.. De combinatie van ingrediënten klinkt wellicht vreemd in de oren en al helemaal voor een ontbijt. Maar als je aandurft het te maken, zal het je verbazen hoe goed dit smaak

Ingrediënten

 • 1 kopje maismeel (evt glutenvrij)
 • 1 theelepel komijnzaad, heel
 • 1/3 theelepel zwarte peper
 • 1/3 theelepel gemberpoeder
 • 1 1/2 theelepel cucurma
 • 1 theelepel zeezout
 • 2 eetlepels zonnebloemolie
 • 3 theelepels ghee
 • 1 1/2 theelepel korianderpoeder
 • 3 kopjes heet water
 • 3 theelepels honing

Bereiding
Rooster in een grote koekenpan het maismeel met het komijnzaad totdat het komijnzaad gaat geuren. Voeg dan peper, gember, zout en cucurma toe en rooster nog een minuut. Voeg dan ghee, zonnebloemolie en korianderpoeder toe en roer dit goed door. Voeg dan de kopjes heet water toe en roer. Toe een deksel op de pan en zet het vuur uit. Laat 5 minuten staan.

Voeg voor het opdienen de honing toe.