Alle, Glutenvrij, Vegetarisch

Heerlijke pompoensoep, een recept uit de Holland tas

Posted by Dorien Beekveldt

Onderstaand recept komt van onze collega’s van de Vita-tassen van Proef. De vitatas is een abonnement op een tas met daarin biologische groenten en/of fruit. Elke week zitten er andere biologische en seizoensgebonden producten in. Er zijn zeven varianten op de tassen. Zo heb je bijvoorbeeld de Holland tas (met alleen groenten en fruit van Nederlandse bodem), een familie-tas en de fruit-tas.

Soms zitten er dingen in de tas die je zelf nooit zo kopen. Dat kan dan een kleine uitdaging vormen. Maar gelukkig zitten er altijd heerlijke recepten en suggesties voor de producten in de tas. Zo eet je de hele week gezond, lekker en gevarieerd.

Je kunt de tassen bij Ekodis bestellen.

Ingrediënten
75 gram rode ui, in ringen
2 tenen knoflook, in plakjes
400 gram pompoen, ontdaan van pitten en in stukken (maar hoeft niet geschild!)
3/4 liter tot 1 liter groentenbouillon
1 laurierblad
Geraspte schil van een 1/4 citroen
75 gram groene linzen
125 gram creme fraiche
1 theelepel dragon
1 eetlepel verse peterselie
Peper/zout naar smaak

Bereiding
Doe twee koppen water in een klein steelpannetje met een flinke snuf zout en breng dit aan de kook. Voeg dan de linzen toe en zet het vuur zachter. Doe geen deksel op de pan. Kook de linzen in 20-30 minuten gaar.

Bak ondertussen de ui en de knoflook een minuutje aan in een beetje olijfolie. Doe er dan de pompoen bij en bak deze nog eens twee minuten.

Voeg dan de bouillon en het laurierblad toe. Breng de soep tot net vóór de kook, zet het vuur zacht en laat een kwartiertje zacht pruttelen.

Was en snij de peterselie fijn en doe dit in een schaaltje. Voeg de dragon en de crème fraiche toe en roer alles even door elkaar.

Haal de pan dan van het vuur en maak de soep glad met een staafmixer. Voeg de geraspte citroenschil toe. Proef of je nog peper of zout wil toevoegen.

Serveer de soep in kommen of diepe borden. Schep op elke bord soep een of twee eetlepels linzen en daarop een schepje crème fraiche.