Alle, Vegetarisch

Geroosterde pastinaak met zelfgemaakte tapenade hapjes (vegan!)

Posted by Dorien Beekveldt

Borrelhapjes hoeven niet uit de frituur of een dier te komen! Het zacht-zoete van de pastinaak en het zout-pittige van de tapenade gaan heel goed samen. Ideaal voor als je gasten hebt, of natuurlijk gewoon voor jezelf met een lekker glaasje wijn ernaast.

Ingrediënten
2-3 flinke pastinaken
2 eetlepels olijfolie
2-3 tenen knoflook
Snufje zout

Voor de tapenade:
1 blik of zak ontpitte zwarte olijven (a 130 gram uitlekgewicht) (mag het iets meer of minder zijn? ja)
2 eetlepels balsamicoazijn
2 theelepels provenciaalse kruidenmix
Snufje chilivlokken

Bereiding
Begin met de pastinaken: deze moet je wassen en kun je schillen als je wilt (maar als ze biologisch zijn was ik ze meestal alleen grondig). Snij de pastinaken vervolgens in 1 centimeter dikke plakken. Leg de plakken op een met bakpapier beklede bakplaat in de oven. Besprenkel met de olijfolie en zout. Leg ook de knoflooktenen op de bakplaat, deze hoef je niet te pellen.

Rooster de pastinaak en knoflook 45 minuten op 180 graden zodat ze zacht en goudbruin worden.

Ondertussen maak je de tapenade. Giet het blik ontpitte olijven af en spoel de olijven even om. Doe de olijven vervolgens in een maatbeker waar je staafmixer ook in past. Voeg de balsamicoazijn, kruiden en chili toe. Zet dit aan de kant tot de pastinaak klaar is.

Als de pastinaar zacht en goudbruin is kun je deze uit de oven halen. Haal ook de knoflooktenen uit de oven. Pel deze en doe ze bij de de olijven in de maatbeker. Maal alles is de maatbeker dan fijn met de staafmixer. Nu heb je zelfgemaakte tapenade. Hoera!

Beleg elk pastinaakschijfje met een lepel tapenade en klaar is kees.