Alle, Glutenvrij, Taart

Raw Gevulde Speculaas

Posted by Dorien Beekveldt

Hoor wie klopt daar kind’ren? Hier een recept voor een gezondere variant op de bekende gevulde speculaas. Smullen!

Ingrediënten
150 gram amandelen, minimaal 2 uur geweekt maar een nacht is beter
1 eetlepel honing
1 theelepel rozenwater

80 gram dadels, minimaal 1 uur geweekt
100 gram havermout (voor glutenvrij kies Lieke havermout)
3-4 theelepels speculaas kruiden
1/4 theelepel rasp van een biologische (!!) sinaasappel schil
Klein snufje zout

Bereiding
Maak eerst de marsepein door de geweekte amandelen goed af te spoelen, uit te laten lekken en te drogen met een theedoek (leg de amandelen op de theedoek en wrijf er met de punt van een theedoek overheen).

Doe de amandelen in je keukenmachine. Maal ze fijn door te pulseren (de machine dus niet op volle toeren laten draaien). Als de amandelen tot fijn meel vermalen zijn (het licht een beetje aan je keukenmachine, maar dit kan best vijf tot tien ‘pulserende’ minuten duren) voeg je de honing en het rozenwater toe. Laat de machine dan wel constant draaien tot de honing goed vermengd is.

Haal de marsepein uit de machine en kneed het goed door voor enkele minuten. Maak er dan een bal van en leg deze in de koelkast.

Doe dan de dadels in de keukenmachine (deze hoef je niet af te wassen hoor!) en maal deze tot een fijne puree. Voeg dan de speculaaskruiden, sinaasappelrasp en de haver toe. Laat de machine draaien tot je een consistent deeg hebt. Proef het deeg en bepaal of je nog wat speculaaskruiden wil toevoegen. Voeg eventueel nog wat haver toe als je het idee hebt dat het deeg te nat is. Het deeg moet de consistentie hebben van echt koekjes deeg. Haal het deeg dan uit de machine en kneed er twee gelijke ballen van.

Scheur dan twee stukken bakpapier af. Leg op beide stukken bakpapier een bal deeg. Rol van beide ballen een identieke vierkante lap deeg van een halve centimeter dik.

Haal dan de marsepein uit de koelkast en leg deze op één van de lappen deeg. Verdeel de marsepein gelijkmatig over de lap, zodat er overal een even dikke laag marsepein op de lap deeg ligt. Dek de marsepein laag dan af met de andere lap deeg. Druk de drie lagen een beetje aan zodat alles aan elkaar blijft zitten.

Snij voor het serveren blokken van deze raw gevulde speculaas en.. hoor wie klopt daar kind’ren..?

Tip!
Deze Raw Gevulde Speculaas is eigenlijk nog lekkerder als je hem een nachtje in de koelkast laat rusten. Als je hier geen tijd voor hebt (omdat het al sinterklaas avond is) (of omdat je NU zin hebt in iets lekkers en dus niet morgen) kun je het rijpingsproces ook iets versnellen door de gevulde speculaas anderhalf uur op een hele lage temperatuur (rond de 40 graden) in je oven te ‘bakken’. Deze variant zie je rechts op bovenstaande foto staan: je ziet de lagen iets beter omdat de marsepein lichter kleurt door de warmte.

Maak je geen zorgen, deze variant is nog steeds raw, zolang je oven maar rond de 40 graden blijft. Dit kan met een gas-oven door deze op de laagste stand te zetten en de deur op een kiertje te zetten.