Je kunt dit gerecht tot twee dagen van te voren maken. Verwarm de polenta en paddenstoelen dan apart in een hapjespan op laag vuur.
Dit heb je nodig:
- 1,75 liter volle melk
- 250 gr polenta
- 120 gr gruyere, geraspt
- 70 gr emmentaler, geraspt
- 1 bol + 3 tenen knoflook
- Snufje chili
- 1 laurierblad
- 1 blokje groentebouillon
- 200 gr kastanjechampions
- 200 gr shiitakes
- 200 gr oesterzwammen
- 4 portobello’s
- Verse tijm en peterselie
- Olijfolie om in te bakken
- Peper en zout
Serveer dit hoofdgerecht met een frisse salade. Zoals bijvoorbeeld deze supersimpele smaakvolle wintersalade
Zo maak je het:
Pof de knoflookbol 15 minuten op 180ºC tot ‘ie zacht is. Pel de tenen en prak alles tot een fijne pasta.
Doe de melk in een pan met een snuf chili, de knoflookpasta, het laurierblad en bouillonblokje en breng langzaam aan de kook. Voeg de polenta dan in een dun straaltje toe. Kluts de polenta met een garde door de melk. Laat 8-10 minuten sudderen terwijl je blijft roeren. Voeg dan alle geraspte kaas toe. Als alles gesmolten is kan je de polenta van het vuur halen. Proef en voeg zout en peper naar smaak toe.
Snij de paddenstoelen, behalve de portobello’s. Bak ze per soort goudbruin met peper, zout, tijmblaadjes en een uitgeperste knoflook.
Als je dit gerecht een dag van te voren maakt, stop je hier. Houd alles apart. Verwarm alles vijf tot tien minuten van te voren in een hapjespan met deksel op een laag vuur (verwarm in aparte pannen!).
Verdeel de polenta over warme borden. Doe wat salade op elk bord. Leg op elk bord een portobello en verdeel de rest van de paddenstoelen over de borden. Maak af met verse tijmblaadjes en gehakte peterselie.