30 minuten tot een uur, Alle, from scratch, geen dieetwensen, Glutenvrij, glutenvrij, herfst, koolhydraat arm, lactosevrij, lente, maakt me niet uit, soms, suikervrij, vaak, vers en lichtverteerbaar, voor diabetici en mensen met hypoglycaemie, winter, zomer

Boekweitcrackers met sesam

Posted by Dorien Beekveldt

Wist je dat boekweit eigenlijk geen graan is? Het is een kruid waarvan we ‘vruchtjes’ eten. In brood kan ik de smaak van boekweit soms een beetje overweldigend vinden, maar in combinatie met het sesamzaad had ik daar helemaal geen last van. Wat het maakproces betreft: zelden was er een deeg dat zo makkelijk deed wat ik wilde. Het plakte niet aan het bakpapier en scheurde niet toen ik de vormpjes sneed. En het resultaat: uitermate knapperige crackertjes.

Ingrediënten:

  • 150 gram boekweitmeel
  • 50 gram sesamzaadjes
  • 1 groot ei
  • 3 eetlepels sesamolie
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel bakpoeder

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Meng het meel met de sesamzaadjes, de bakpoeder en het zout. Voeg het ei en de olie toe. Roer tot je een egaal mengsel hebt.  Als het goed is, kan je het deeg nu tot een stevige bal vormen. Als het nog te droog is voeg je wat water toe en mocht het te nat zijn dan wat meel.

Leg de bal op een stuk bakpapier. Leg hier een stuk bakpapier overheen. Druk de bal door het papier heen plat. Rol met een deegroller of een glazen fles het deeg tot het een halve centimeter dik is.

Pel de bovenste laag bakpapier van je lap deeg af. Snijd het deeg in vierkanten, driehoeken, sterren, honingraten, hexagonen, wat je hartje maar begeert. Bak de crackers 30-40 minuten op 175 graden. Mocht je oven geen motivatie hebben om de hitte goed te verdelen, draai de bakplaat/crackers dan halverwege om.