20 tot 30 minuten, Alle, avondeten, DOORDEWEEKS, Geen categorie, geen dieetwensen, glutenvrij, herfst, ik kan niet kiezen, koolhydraat arm, lente, maakt me niet uit, soms, suikervrij, vaak, Vegetarisch, vers en lichtverteerbaar, voor diabetici en mensen met hypoglycaemie, zomer

Bloemkoolsteaks met een salade van gierst en feta

Posted by Dorien Beekveldt

Voordat we beginnen met koken, eerst een klein lesje over mineralen. Of eigenlijk één mineraal, en wel het meest voorkomende mineraal in het menselijk lichaam: calcium. Zoals je waarschijnlijk wel weet is calcium belangrijk voor de opbouw van je botten en tanden. Maar het is ook een belangrijk onderdeel van je zenuwcellen, lichaamsweefsels, bloed en andere lichaamsvloeistoffen. Daarnaast heeft calcium een regulerende werking op de bloeddruk: je hebt het nodig voor een normale hartslag.

De opname van calcium kan negatief worden beïnvloed door oa geraffineerde suiker, alcohol, zout en cafeïne. Deze zorgen ervoor dat ons lichaam meer moeite heeft om calcium op te nemen. En als het dan eenmaal zo ver is dat je lichaam een tekort heeft aan calcium, dan krijg je kans op botontkalking.

Velen zeggen (cq geloven) dat met een half litertje melk per dag de boel (dat is: het calciumgehalte van je lichaam) op peil gehouden wordt. Verscheidene onderzoeken wijzen echter uit dat zuivel weinig tot geen invloed heeft op botontkalking. Opvallend is zelfs dat blijkt dat er juist veel gevallen van botontkaling zijn, in landen waar juist veel zuivel wordt geconsumeerd.

Een onderzoek van de Harvard Medical School waarbij 120.000 vrouwen gedurende 12 jaren werden gevolgd, toonde aan dat bij vrouwen die minimaal twee glazen melk per dag dronken, 45% meer heupfracturen voorkwamen vergeleken met de andere deelnemers. Mogelijke verklaringen voor de negatieve effecten van melk zijn de verkeerde verhouding tussen calcium, magnesium en fosfor, de verzadigde vetten, de bijdrage aan een overschot van dierlijk eiwit, het binden van maagzuur door melk en het feit dat een groot gedeelte van het calcium in melk gebonden is als het anorganische calciumcarbonaat. Kortom: ook al zit er veel calcium in melk, het lichaam kan het niet goed opnemen.

Melk is dus niet gezond voor elk. Het is voornamelijk gezond voor kalfjes.

Dat neemt niet weg dat bijvoorbeeld kaas en yoghurt wel heel lekker zijn. En genieten is ook gezond. Alleen voor je mogelijk potentiële calciumtekort is dit misschien niet genoeg. Hoe kunnen we dan wel de juiste vormen van calcium aan ons lichaam geven? Het antwoord is simpel: groente! En dan voornamelijk groene groenten en koolsoorten.

Neem bijvoorbeeld bloemkool. Naast een rijke bron aan vitamine C, is bloemkool ook een bron van calcium. Bloemkool bevat ook de stoffen die het lichaam helpen calcium op te nemen. Bloemkool behoort tot de groente met het hoogste percentage calcium. De meeste calcium zit overigens in de groene bladeren, die je gewoon kunt eten. Niet weggooien dus!

Ingrediënten

voor de steaks

  • 1 bloemkool
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel komijnzaad, gemalen
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1/4 theelepel kerriepoeder
  • Peper en zout naar smaak

voor de gierst salade

  • 1 kop gierst
  • 2 koppen water
  • 100 gram feta
  • 1 klein uitje, fijn gesnipperd
  • Paar takjes peterselie, fijngesneden
  • Scheut olijfolie

Bereiding

Verwarm je oven voor op 225 graden.

Doe de gierst en het water in een pan met een snuf zout. Breng aan de kook en laat het geheel 20 minuten zachtjes borrelen (met een deksel op de pan).

Begin dan met de marinade. Meng in een klein schaaltje of glaasje de olijfolie met komijn, kaneel, kerrie, peper en zout.

Haal dan de bladeren van de bloemkool (gooi deze niet weg!) en snijd het (vaak een beetje bruin geworden) kontje van de stronk af. Snijd de bloemkool dan met een groot mes in de lengte doormidden. Pak een helft en snij hem weer in de lengte, net op het punt waar de stronk ophoudt, zodat je een mooie plak bloemkool overhoud, die al zijn roosjes nog aan de stam verbonden heeft zitten. Doe dit ook bij de andere bloemkoolhelft.

De roosjes die je van de helften af hebt gesneden kun je gebruiken voor een ander recept.

Smeer de twee bloemkool steaks ruim in met de marinade. Gewoon lekker je vingers gebruiken.. Leg de plakken op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bak ze in totaal 20 minuten. Na tien minuten keer je de plakken wel even om.

Je gierst heeft nu lang genoeg gekookt en die kun je dus van het vuur halen. Laat de boel nog even uitstomen zonder deksel.

Meng in een grote kom de gesnipperde ui en peterselie. Brokkel hier de feta over en meng weer. Voeg dan de gierst toe en maak af met een scheutje olijfolie.

Verdeel de gierst salade over twee borden, leg op elk bord een bloemkoolsteak en eet smakelijk!