Alle, Bereidingstijd, Dieetwens, from scratch, geen dieetwensen, herfst, ik kan niet kiezen, Ik kook..., lente, maakt me niet uit, maakt me niet uit, ik heb alle tijd, meer dan een uur, out of the box: ik wil iets nieuws proberen, Seizoensproducten, Smaken, SPECIAAL, vaak, Vegetarisch, winter

Blauwe kaasbroodjes

Posted by Dorien Beekveldt

Ik was nooit zo’n enorme blauwe kaas liefhebber. Totdat ik op een onbewaakt moment op ‘petite pains de bleu d’auvergne’ stuitte in een grote Franse supermarkt met een rommelende maag. Ik kan je zeggen, dat was heerlijk. Eenmaal thuis kon ik het niet laten mijn eigen versie eens te proberen. Hier het resultaat!

Ingrediënten:

  • Halve kilo volkorenmeel
  • 8 gram ongeraffineerd zout
  • 21 gram (of 2 eetlepels) gist
  • 350 ml lauwwarm water
  • Pakje blauwe kaas
  • Paar eetlepels pompoenpitten

Bereiding:

De ingrediëntenlijst betreffende het brooddeeg zou ik af laten hangen van het meel/gist dat je koopt. Of misschien kies je wel voor een broodmix. Iets minder ‘zelfgemaakt’ maar nog steeds behoorlijk ‘zelfgemaakt’ en bovendien lekker makkelijk.

Dit is hoe ik brood maak: ik meng het meel met het zout en gist. Dan maak ik een kuiltje en doe daar 350 ml water bij. In het begin een beetje voorzichtig roeren en husselen met wat vingers en uiteindelijk krijg je een stevige massa. Als je het idee hebt dat het deeg of te zacht is (niet in een bal blijft als je die probeert te kneden) of te droog (taaie droge klont) voeg dan meel of water toe. Vorm een bal en leg deze terug in de kom. Maak een theedoek nat en leg deze over de bal. Zet de kom op een warme plek en laat hem ongeveer een half uur rijzen.

Na een half uur haal je de bal uit de kom en leg je deze op een met meel bestoven werkblad (aanrecht of tafel). Druk de bal met je vingers tot een platte lap van ongeveer anderhalve centimeter dik. Brokkel de blauwe kaas over de lap en verdeel gelijkmatig. Rol de lap dan op. Snijd de rol in plakken van twee centimeter met een scherp mes. Tip: maak je mes een beetje nat zodat deze niet aan je deeg blijft plakken. Nu heb je deegschijfjes met een spiraal van blauwe kaas. Kies de mooiste kant als bovenkant. Spreid de pompoenpitjes op je werkblad en druk de onderkant van je broodjes-in-wording hierin zodat de onderkant bedekt is met pitjes. Leg de broodjes op een met bakpapier belegde ovenplaat of rooster. Leg hier de natte theedoek over en zet dit weer op de warme plek. Laat anderhalf uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 220 graden en bak 25 tot 30 minuten. Hierbij moet ik zeggen dat alle ovens in hun eigen universum leven waarin andermans graden en tijden niet toepasbaar zijn. Dus 220 graden en vanaf 25 minuten checken hoe het met je schatjes gaat. Als je op ze klopt en er komt een hol geluid, dan weet je dat ze klaar zijn.