Alle, Bereidingstijd, Dieetwens, ik kan niet kiezen, Ik kook..., lactosevrij, maakt me niet uit, ik heb alle tijd, meer dan een uur, out of the box: ik wil iets nieuws proberen, Seizoensproducten, Smaken, soms, SPECIAAL, taart, koekjes en andere zoetigheid, vaak

banana-whiskey pie

Posted by Dorien Beekveldt

Dit recept bedacht ik afgelopen winter in een groezelig Frans keukentje. Ik lette op een oude boerderij, zodat de eigenaren een weekje op vakantie konden. Het leek me een geweldig avontuur. Dat was het uiteindelijk ook. Maar niet perse op een heel leuke manier. Als grote dierenvriend leek het me geweldig om voor zes paarden, vier geiten, dertig kippen en drie honden te zorgen. Maar de eigenaren waren nog geen halve dag weg, en de roze wolk die in vanaf vijf hoog achter in Amsterdam had gecreëerd verdween als sneeuw voor de zon.

De verantwoordelijkheid van het zorgen voor drieënveertig onbekende dieren viel me zwaar. Als ik niet bezig was met voeren, uitmesten of aandacht geven, zat ik verwilderd aan tafel met een koffie voor me: had ik het hek wel dicht gedaan? Waren alle kippen er nog wel? En waar blijft hond nummer drie toch?

Op een nacht kon ik niet slapen. Ik was wel moe, maar tegelijk te gespannen om de slaap te vatten. In de keuken lagen wat bruine bananen en er stond een fles whisky. Ik had trek en ik wilde afleiding. Dus ik begon.

Uiteindelijk is dit één van mijn favoriete recepten. Het is een serieus baksel, vrij compact en bijna ernstig. De combinatie van de whisky-smaak en de grijsblauwe kleur van de maanzaadkorst, maakt ‘m menens. Niet voor doetjes.

Daarnaast is het een zoete, maar suikervrije taart. Zonder lactose en zonder boter.

Ingrediënten:

 • 2 rijpe bananen
 • 1 vanillestokje
 • 1 groot ei (of 2 kleintjes)
 • 50 gr volkoren meel
 • 50 gr havermeel (of havermout dat je even hebt fijngemalen met een blender)
 • 1 theelepel bicarbonaat of bakpoeder
 • Snuf ongeraffineerde zout (zoals keltisch- of himalayazout)
 • 100 gr ontpitte dadels
 • Scheut whisky (zoveel je lekker vindt)
 • E.v.t. scheut sojamelk (hangt van je eigen drankorgel af 😉
 • 4 eetlepels maanzaad
 • Een beetje olie of boter om in te vetten

Bereiding:

Week de dadels in de whisky. Minimaal een uur, maar liever een nachtje.

Verwarm de oven om 170 graden.

Prak de bananen grondig en voeg het merg uit het vanillestokje toe. Kluts er vervolgens het ei doorheen.

Pureer de dadels met de whisky met een blender totdat het een gladde massa is geworden en voeg dit bij de bananen. Roer alles goed door elkaar.

Meng het volkoren- en havermeel met het bicarbonaat of bakpoeder en het snufje zout. Voeg dit bij je bananen/dadel mengsel.

Roer alles goed totdat het een consistent mengsel is. Het moet de dikte van cake beslag hebben. Als je het idee hebt dat het nog iets te droog is, voeg dan nog een scheutje sojamelk toe.

Vet een klein taartblik in (ongeveer 20 cm doorsnede) en doe 2 eetlepels maanzaad in de vorm. Draai en schud de vorm zo dat je de maanzaadjes over de bodem en de wanden verdeeld. Doe nu het beslag in de vorm. De laatste twee eetlepels maanzaad sprenkel je gelijkmatig over de bovenkant van de taart.

De tijd om in een oven te bakken vind ik vaak lastig om aan te geven. Ovens zijn immers zo verschillend. Ik zou zeggen, bak de taart een uurtje. Maar liever totdat je een satéprikker in je taart kunt steken en deze er schoon uit komt.

Laat de taart afkoelen voordat je hem serveert.