Alle, Taart

Lichte vanille kwarktaart met in chai specerijen gekonfijte kaki

Posted by Dorien Beekveldt

Deze taart is een chique herftstaart om indruk mee te maken. Het konfijten van de kaki is niet moeilijk maar wel plakkerig.

Ingrediënten

Voor het deeg
200 gram gebuild tarwemeel
80 gram (plantaardige) boter (uit de koelkast)
25 gram rietsuiker
1-2 eetlepels (plantaardige) melk
Snufje zout

Voor de kwarkvulling
250 gram magere kwark van de Weerribben
3 eieren
2 zakjes vanillesuiker
1 eetlepel maizena

Gekonfijte kaki
2 kaki’s (liever iets te onrijp dan te rijp) (is jouw kaki al te rijp? maak er dan deze kaki sorbet van!)
2 kopjes water
1 kopje rietsuiker
2 eetlepels chai specerijen van Yogi Tea

Bereiding
Begin met het deeg. Doe het gebuilde tarwemeel, de suiker en het snufje zout in een kom en mix dit door elkaar. Leg hier dan het harde blok boter op. Met een mes snij je het blok boter in steeds kleinere blokjes in het meel. Als je uiteindelijk alleen nog maar kleine korrels boter over hebt, werk je dit snel met je vingers door het deeg. Als het goed is, heb je nu een soort kruimeldeeg waar je net geen bal van kunt vormen. Voeg nu een eetlepel melk toe en werk dit vlug door het deeg. Voeg eventueel nog een eetlepel melk toe, tot je een bal van het deeg kunt maken. Leg deze nu in de koelkast en laat dit minimaal een half uur rusten.

Dan kun je de kaki gaan konfijten. Kies een steelpan die je wilt gebruiken. Zet deze dan met de opening naar beneden op een stuk bakpapier en teken een cirkel ter grootte van de pan op het bakpapier. Knip de cirkel uit en check of deze in de pan past. Haal deze dan uit de pan en maak een klein gat in het midden van de cirkel.

Doe het water met de suiker en de chai specerijen dan in het steelpannetje (zonder het bakpapier!) en zet deze op het vuur. Ondertussen was en snij je de twee kaki’s in plakken van 3 tot 5 millimeter dik (dat is dus best dun maar niet flinterdun). Als het water kookt en de suiker is opgelost zet je het vuur laag. Leg de kaki-plakken voorzichtig in het borrelende suikerwater. Dek het geheel af met de cirkel van bakpapier zodat de kaki plakken goed zijn ondergedompeld in het suikerwater. Laat dit 20 minuutjes op een laag vuurtje sudderen.

Dan kun je met de kwarkvulling beginnen. Doe de kwark, eieren, vanillesuiker en maizena in een kom en kluts alles tot een egaal mengsel zonder klontjes. Zet dit in de koelkast.

Haal na 20 minuten de steelpan van het vuur en de kaki voorzichtig uit de siroop met twee vorken. Leg de plakken op een bord en verwijder eventueel de stukjes specerijen.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Vet een springvorm in met een beetje boter of olie. Dan kun je het deeg uit de koelkast halen en tot een platte lag deeg rollen met behulp van een deegroller of lege fles wijn zonder etiket. Ik vind het altijd handig om het deeg uit te rollen op een groot stuk bakpapier waar ik een theelepel meel op uitstrooi. Zo kun je de lap deeg makkelijk verplaatsten en blijft het aanrecht wat schoner. Dat stuk bakpapier gooi ik daarna niet weg, maar bewaar ik om een andere keer weer te gebruiken.

Rol het deeg uit tot een lap van een halve centimeter dik en leg deze in de ingevette springvorm. Druk het deeg in de vorm.

Je kunt ervoor kiezen om het deeg nu eerst 7 minuten blind te bakken, maar dit is een optie voor de perfectionisten en is niet echt nodig. Je kunt dus ook de kwarkvulling direct in de vorm gieten en dit geheel 25 minuten bakken op 175 graden.

Haal de taart dan weer uit de oven en verdeel hier de plakken kaki over. Het is mooi en simplistisch om een enkele laag kaki te maken waardoor je de plakken goed ziet afsteken tegen de vanillevulling, maar het is eigenlijk lekkerder om een dubbele of driedubbele laag van kakiplakken te maken. Als de kaki op de taart ligt moet je deze nog 5 minuten afbakken. Laat de taart een beetje of helemaal afkoelen voordat je hem serveert, maar serveer niet kouder dan op kamertemperatuur.