Alle, Glutenvrij, Melkvrij, Snel klaar

Kaki sorbet (vegan, suikervrij en maar 2 ingrediënten!)

Posted by Dorien Beekveldt

Ik heb een soort blinde vlek voor fruit dat ik niet ken. Ik zie appels liggen, peren en bananen. Maar bijvoorbeeld papaya wordt in mijn hersenen al amper doorgegeven aan mijn bewustzijn. Ik stel me zo voor dat er in mijn hoofd een soort marktkoopmannen met zwaar Jordanees accent zijn, die alle zenuwprikkels omroepen en dan zijn er weer andere marktkoopmannen die dan roepen of de prikkels wel of niet door mogen.

“lekkere appeltjes”

“stuur maar door”

“sappige peren”

“stuur maar door”

“rijpe bananen”
 
“stuur maar door”

“papaya”

“…”

“papaya”

“..eh.. nee laat maar”.

Misschien ligt de oorzaak van dit exotisch-fruit-gebrek in het feit dat ik zelfs onbewust zo-super-groen ben dat mijn brein niet doet aan etenswaren die van andere continenten zijn ingevlogen.. Maar ik denk het niet. Helaas moet ik toegeven dat het gewoon een soort wat-de-boer-niet-kent-dat-ziet-’ie-niet-syndroom is.

Jarenlang zag ik bijvoorbeeld de kaki/sharonfruit niet liggen. Ergens in een vaag hoekje van mijn hersenpan noteerde ik dat een vriendin van mij ze wel eens kocht. Maar nooit kwam het ook maar bij me op ze ook eens te proberen. Totdat ik bijna werd ge-force-feed door mijn vriend want hij wist zeker dat ik ze ook lekker zou vinden. Wat bleek: hij had gelijk. Sinds die dag ben ik groot fan van de kaki en probeer ik de Amsterdamse marktkoopmannen in mijn hoofd te overtuigen dat ik graag verschillende soorten fruit wil uitproberen (“dragonfruit” “…” “DRAGONFRUIT” “naja la’ maar proberen dan..”).

Intussen eet ik niet alleen kaki’s uit het vuistje maar maak ik er ook sorbet mee. Dat ik heel makkelijk: gewoon stukjes kaki invriezen en deze vervolgens in je keukenmachine flikkeren met een scheut kokosmelk erbij. Heerlijk, vegan, suikervrij en makkelijk!

Ingrediënten
2 rijpe (!) kaki’s
50 ml kokosmelk
evt een eetlepel maple siroop (of andere siroop)

Bereiding
Schil twee rijpe kaki’s, snij ze in stukjes en vries deze in. Mochten de kaki’s al zo snot-zacht zijn dat schillen onmogelijk lijkt, kun je ze ook geheel invriezen en pas schillen en snijden als ze bevroren zijn.

Doe de bevroren kaki stukken in je keukenmachine en maal tot sorbet. Voeg dan een scheutje kokosmelk toe en laat de machine weer draaien. Proef en kijk of je nog een eetlepel maple siroop wil toevoegen. Serveer de sorbet gelijk, dan is ‘ie het lekkerst. Je kunt hem eventueel ook weer invriezen maar dan is ‘ie wel wat harder.