20 tot 30 minuten, Alle, avondeten, comfortfood, DOORDEWEEKS, geen dieetwensen, Glutenvrij, glutenvrij, ik kan niet kiezen, koken voor gasten, lunch, maakt me niet uit, maakt me niet uit, ik heb alle tijd, SPECIAAL, suikervrij, vaak

(Glutenvrije) naanbroodjes

Posted by Dorien Beekveldt

Yes! Naanparty voor iedereen! (ja je hoort het goed gluten-vermijdend-individu)

Mensen die in India zijn geweest (en nu, geurend naar sandalwood, gehuld in wit linnen broeken met bijpassende kurta’s, naar het land refererend als Moeder India) schetst levendige plaatjes over de geuren en kleuren op straat.. De ontelbare mensen, het verkeer dat niet alleen bestaat uit auto’s, bussen en brommers maar ook loslopende koeien en aapjes. En op elke hoek van de straat staat er blijkbaar een vrouw naanbroden te bakken in een kleioven.

Ik ben zelf nog nooit in India geweest, en om eerlijk te zijn twijfel ik of ik ooit een klap geld zal aangooien tegen een ticket naar chronische diarree en tien uur durende hobbelige dodemansritten in overvolle bussen (want ook dat is Moeder India, heb ik ze horen vertellen). Neen, voor nu bak ik wel mijn eigen naanbroden, dank u vriendelijk.

Hier het recept dat ik gebruik. De naan’s zijn het lekkerst als ze nog warm zijn en dus net uit de pan komen. Want ik dan ook doe, is van te voren de sausjes (zoals deze raita van zoete aardappel en deze tzaziki van bietjes) de rauwkosthapjes en andere snackjes klaar te maken en iedereen (dat ben ik over het algemeen zelf met mijn vriendje) in de keuken uit te nodigen. Get them while they’re hot!

Als je geen gluten wil eten kan je boekweitmeel of kikkerwtenmeel (of een mix van beide) gebruiken. Je kunt ook gewoon tarwemeel gebruiken.

Ingrediënten

  • 170 gram meel (boekweit-, kikkererwt-, tarwe- of ander soort meel)
  • 1/2 theelepel natrium bicarbonaat
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 theelepel azijn
  • 1 eetlepel olie (bijvoorbeeld olijfolie of zonnebloemolie)
  • 125 gram griekse yoghurt of andere vol vette yoghurt

Bereiding
Meng eerst alle droge ingrediënten in een kom. Voeg dan de olie en yoghurt toe. Meng deze met je vingers door het meel. Het resultaat is een beetje plakkerig deeg.

Verdeel het deeg in vier gelijke delen en maak hier bolletjes van.

Leg een stuk schoon bakpapier op je aanrecht en giet hier een druppel olie op. Verspreid de olie een beetje over het bakpapier met je vingers. Leg vervolgens een deegballetje op het ingevette papier en druk deze plat met je hand. Maak een plat pannenkoekje van het deeg met je vingers van ongeveer een halve centimeter dik.

Zet een koekenpan op een hoog vuur en laat hem goed heet worden. Als er een walm van de pan komt, kan het het pannenkoekje in de pan doen. Dit de je door je vlakke hand onder het bakpapier te schuiven en je andere vlakke hand op het deeg te leggen. Nu heb je je handen tegen elkaar met het deeg ertussen. Draai het pannenkoekje nu in een snelle beweging om, zodat het niet meer op het papier ligt maar op je handpalm. Haal het papier van het pannenkoekje af.

Doe het pannenkoekje in de hete koekenpan door deze het met een snelle vloeiende beweging in te ‘gooien’. (Je maakt dezelfde beweging als toen je het pannenkoekje tussen je handen had). Bak de naans 3 minuten aan elke zijde.