20 tot 30 minuten, Alle, comfortfood, geen dieetwensen, glutenvrij, Glutenvrij, ik kan niet kiezen, koken voor gasten, lente, maakt me niet uit, maakt me niet uit, ik heb alle tijd, SPECIAAL, taart, koekjes en andere zoetigheid, vaak

Gevulde chocolade eieren

Posted by Dorien Beekveldt

Het ouderwetse gevulde ei -hardgekookt, in de lengte doormidden gesneden, het geel gemengd met mayonaise en een snufje kerriepoeder, afgemaakt met een schattig peterselie pluimpje- is misschien wel het voornaamste borrelhapje van de conservatieve keuken. Naast mini augurkjes omwikkeld met cervelaat. Niks mis mee en tegelijk toch ook wel een beetje heel erg bekend.

Het is geloof ik tijd voor een variatie op het welbekende gevulde ei, en wel een zoete variant: een gevuld chocolade ei. Het kapje eraf breken gaat iets moeilijker dan bij een kippenei, waarbij een enkele slag met een normaal mes afdoende is. Het chocolade ei vergt echter meer geduld en een broodmes met scherpe kartels. Je houdt het ei losjes met je linkerhand tegen het aanrecht, terwijl je met het broodmes in je rechterhand het kapje er geduldig af zaagt. Desalniettemin zal het kapje op een bepaald moment zelf bepalen om van het ei af te breken. Ga dus bij voorbaat voor een rustieke look (en dus nonchalante breeklijn van het eier-kapje) om teleurstelling te voorkomen.

Het ei is gevuld met een witte chocolade room op basis van griekse yoghurt, echt lekker zoet en rijk maar niet te machtig.

Ingrediënten

  • 5 grote holle chocolade eieren (puur of melk)
  • 100 gram witte chocolade
  • 15 gram boter (1 eetlepel)
  • 7 dl griekse yoghurt (of als je het iets lichter wil: de magere kwark van de weerribben)
  • Het merg van 1 vanillestokje

(Overigens: je kunt ook voor witte holle eieren gaan en donkere chocola voor de vulling te gebruiken!)

Bereiding
Hierboven is beschreven hoe je de kapjes van de chocoladen eieren af kunt krijgen.

Smelt de boter op een heel laag (!) vuurtje. Hak de witte chocola in kleine stukjes en roer het door de gesmolten boter. Je kunt het pannetje op het lage vuurtje houden, maar kijk uit dat je chocola niet gaat brokkelen. Dat gebeurt namelijk snel bij witte chocola, als het te heet wordt. Om zeker van je zaak te zijn, haal je het pannetje dus af en toe van het vuur en roer je goed. Als de chocola onder in de pan een soort van droog wordt, weet je dat het vuur te heet is. Wellicht is je chocola nog te redden door het gelijk van het vuur te halen en goed te roeren.

Als de chocola gesmolten is meng je de griekse yoghurt en de vanille erdoor. Laat het mengsel helemaal afkoelen voordat je het in de holle eieren lepelt of spuit (met een spuitzak).