Alle, Glutenvrij

Carob&Superfruit-flikken

Posted by Dorien Beekveldt

Wat je hier op de foto ziet is ten eerste: geen chocola, maar carob. En ten tweede is het niet zomaar carob, maar zelfgemaakte carob. Niet zelfgekochte carob, niet zelf gesmolten carob, maar zelf gemaakte carob. Van oa kokosolie en carobpoeder.

Even iets anders. Een beetje pure chocolade eten blijkt gezond te zijn. Allemaal leuk en aardig. Maar wat nou als je niet een beetje wil snoepen? Als je van plan bent de avond op de bank te spenderen met 1: een vermakelijk film, 2: een thermoskan thee, 3: telefoon op stil en 4: een schaal lekkerijen waar je eens een flinke breuk in gaat slaan.

Kijk ik wil carob en chocola helemaal niet vergelijken. Het is net als een blok tofu en een biefstuk vergelijken: ze zijn zo anders dat het geen zin heeft. Appels en peren. Je kent het wel. Maar! Wat ik wel wil doen is je vertellen dat als je van plan was een onredelijke snoepaanval te hebben, je beter naar deze zelfgemaakte carob&superfruit flikken kunt grijpen, dan naar de chocola.

Waar het op neer komt is dat er vaak meer suiker in chocola zit dan in carob. Melkchocolade bevat vaak 25% of meer suiker, maar deze carob flikken bevatten slechts 8,3% suiker. Dat komt omdat carobpoeder van zichzelf veel zoeter is dan het bittere cacaopoeder, en daarom veel minder toegevoegde suikers nodig heeft voor dezelfde zoete smaak.

Dus: net zo zoet maar minder suiker. Ideaal!
Ingrediënten
50 gram ongeurde kokosolie
30 gram carobpoeder
30 gram magere melkpoeder
10 gram oerzoet
Snufje zout

Handje superfruit mix of andere gedroogde vruchten en noten, zoals bijvoorbeeld studentenhaver.

Bereiding
Bereid alvast het blad waar je de flikken op gaat maken voor, door op een grote snijplank of een bakplaat (die nog wel in je koelkast past!) een vel bakpapier te leggen. Doe de gedroogde vruchten en noten in een schaaltje en zet deze naast het blad.

Smelt de kokosolie in een steelpan op een heel laag vuur en haal de pan direct van het vuur als de olie gesmolten is.

Als je melkpoeder uit kleine klontjes bestaat (sommige melkpoeders worden zo verkocht) moet je deze eerst fijnmalen in een keukenmachine.

Zeef de carobpoeder, melkpoeder, oerzoet en op de olie en roer aller vervolgens goed door elkaar, tot je een consistent mengsel hebt.

Doe nu een eetlepel van het vloeibare carob-mengsel op het bakpapier en vorm hier met de bolle kant van de lepel een rondje van. Verdeel hier enkele vruchtjes en noten op. Ga zo door tot je carobmengsel op is. Zet het blad dan in de koelkast en laat een half uurtje uitharden.

De carobflikken zijn heerlijk en mooi en relatief gezond. Het enige nadeel is dat ze snel smelten. Bewaar ze dus in de koelkast!