Alle, Glutenvrij, Koekjes

Bio bounties voor moederdag

Posted by Dorien Beekveldt

Maak je mamma dit jaar blij met deze zelfgemaakte bio bounties met alleen maar mooie ingrediënten.

“Lieve mamma, dankjewel voor wat je me hebt gegeven: het leven! “

Dit heb je nodig:
75 gram geraspte kokos
50 gram havervlokken (kies die van Lieke als je mamma glutenvrij is)
40 gram kokosvet
60 gram dadels
2 eetlepels rozijnen
Merg van 1/2 vanille stokje
50 gram chocola (melk of puur)

Zo maak je het:
Om de smaak van de haver en kokos mooi tot z’n recht te laten komen, bakken we ze even.. Doe het kokosvet in een klein steelpannetje en laat het op middelhoog vuur smelten. Voeg dan de havervlokken en geraspte kokos toe. Bak dit in 4 tot 5 minuutjes geurend en goudbruin.

Doe de inhoud van het steelpannetje nu in je keukenmachine en maal de haver en kokos fijn. Voeg dan de ontpitte dadels en de vanille toe. Maal tot je een deegje hebt. Als het mengsel te droog lijkt, voeg dan een eetlepel water, kokos- of amandelmelk toe. Als je het deeg tot balletje kan draaien zonder dat het uit elkaar valt, is het goed. Voeg als laatste de rozijnen toe, waarna je alleen even een paar keer kort de keukenmachine ‘pulst’. Het is voor de structuur namelijk lekker als de rozijnen niet helemaal fijn gemalen zijn.

Bekleed een cakevorm met een stukje plastic folie. Stort het deeg uit de keukenmachine nu in de cakevorm. Druk het deeg plat, zodat je onderin een soort rechthoekige koek hebt. Dek af met plastic folie en zet een half uur in de koelkast.

Na 25 minuten kan je beginnen met de chocola te smelten: hak de chocola in kleine stukjes en doe deze in een klein hittebestendig schaaltje. Gebruik een klein schaaltje omdat je maar een kleine hoeveelheid chocola smelt, op deze manier gaat er zo min mogelijk choco verloren aan de randen van je schaaltje.

Kook een liter water in je waterkoker. Giet dit in het steelpannetje dat je net voor de haver en kokos gebruikte. Hang een zeef of klein vergiet in het pannetje met heet water. Zet hier je schaaltje met fijngehakte chocola in. Laat de chocola smelten en roer af en toe om.

Als de chocola gesmolten is, haal je de cakevorm uit de koelkast. Het deeg moet hard geworden zijn. Til de harde ‘koek’ uit de cakevorm en leg op een met bakpapier bekleedde snijplank. Haal het uit het plastic folie en snij in reepjes. Voor kleine reepjes snij eerst een keer in de lengte door midden.

Dip de reepjes met hun kontje in de warme chocola en leg ze op het bakpapier. Laat in de koelkast de chocolade coating in 15 minuutjes hard worden.