Alle, Koekjes, Melkvrij

Paranoten / melk en biscotti

Posted by Dorien Beekveldt

Paranoten bevatten naar verhouding veel selenium. Selenium is goed voor huid, haar, nagels maar gaat ook de vorming van schadelijke stoffen in het lichaam tegen. Doe je lijf dus een plezier en maak deze melk en koekjes! De melk is lekker in smoothies en de koekjes als gezonder tussendoortje!

Dit heb je nodig:
125 gram paranoten
1 liter water
200 gram gebuild tarwemeel
1 theelepel wijnsteenpoeder
Snufje zout
100 gram oerzoet
100 gram kokosolie (ontgeurd, van Omega&more)
2 eieren
100 gram gedroogde vijgen, in kwarten gesneden
60 gram pure chocola, in kleine stukjes

Zo maak je het:

Melk: Laat de paranoten een nachtje weken in water. De volgende dag giet je het weekwater af en voeg 1 liter nieuw water aan de paranoten toe. Doe dit in een keukenmachine, blender of ga er met een staafmixer doorheen. Laat de machine 30 seconden draaien tot je melk hebt. Zeef de notenpulp uit de melk. Dit doe je door een schone theedoek in een vergiet te doen, het vergiet in een kom of pan te zetten en de melk in de theedoek te gieten. Laat een paar minuten uitlekken en knijp eventueel het overgebleven vocht uit de pulp in de theedoek. Giet de melk in een kan of fles en zet in de koelkast (of drink er een glaasje van!)

Biscotti: Verwarm de oven voor op 175 graden. Doe de pulp in de kom waar net de melk nog in zat. Voeg nu het meel, wijnsteenpoeder en zout toe aan het pulp en mix alles door elkaar. Smelt de kokosolie in een pannetje op een laag vuurtje. Voeg de oerzoet toe aan de kokosolie in het pannetje. Kluts hier dan één voor één de eieren door. Voeg dit mengsel dan bij de meel en pulp. Roer tot je een egaal beslag hebt. Voeg dan de vijgnkwarten en chocola toe.

Doe het beslag in een ingevette cakevorm. Bak de cake 35 minuten op 175 graden. Haal hem dan uit de oven en laat afkoelen. Snij de cake dan in dunne plakjes van ongeveer een halve centimeter. Leg de plakjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Bak de biscotti 7 minuutjes op 175 graden.