Welkom bij Ekodis Natuurvoeding

(H)APPY CHEF
Om (H)appy Chef op je smartPhone te installeren
  1. Klik op Download! om de download te starten
  2. Als gevraagd vervang happyChef.apk
  3. Klik Open
  4. Klik Open met installatie programma
  5. Als gevraagd geef toestemming om te installeren.


Welkom bij Ekodis Natuurvoeding

(H)APPY CHEF
Om (H)appy Chef op je smartPhone te installeren

  1. Klik op
  2. Kies: Zet op beginscherm
  3. Sluit Safari
  4. Klik op happyChef op je beginscherm om de app te openen

logo
Wortelcakebollen (raw, vegan en glutenvrij)

Een gezonde lekkernij is vaak een lastige balans om te vinden. Naar mijn mening zijn gezonde lekkernijen vaak óf net iets gezonder dan dat ze lekker zijn (denk aan gortdroge suikervrije koekjes waar je je kiezen op breekt en waar je vaak het halve pak van moet eten om aan je snackbehoefte te voldoen) óf ze zijn net iets lekkerder dan gezond (aardappelchips in olijfolie (‘want olijfolie is toch gezond?!’), glutenvrije brownies (maar tjokvol boter, suiker en chocola) en al die andere grappen..).

Een klassiek voorbeeld van een ‘gezonde’ lekkernij is wortelcake. En dan vooral die je in hippe koffietentjes koopt, met zo’n witte roomlaag erop en ertussen. Ik verdenk mensen die dat bestellen ervan, zelf in de veronderstelling te zijn dat ze een ‘gezonde keuze’ maken. Want ze bestellen WORTELcake. En wortel is een groente. En groente is gezond. Dus is wortelcake ook gezond.

Het gaat mij natuurlijk geen fluit aan wat en waarom een ander iets bestelt in een hip koffietentje, maar op de een of andere manier kan ik me mateloos opwinden over niet-gezonde-gezonde-voeding. Net als de ‘melk is gezond voor elk’ campagne (..nee melk is gezond voor kalfjes, ben je een kalfje? nee? ok).

Kijk. Ik ben de eerste die zal zeggen dat lekker vet en zoet eten heel lekker en nodig is op z’n tijd. Er is dan ook geen oordeel van mijn kant op Bourgondisch cholesterol onverantwoord eten. Op z’n tijd. Het is de illusie die mensen zichzelf voorhouden. Dat ze zeggen gezond te eten terwijl ze dat niet doen.

Veel mensen zeggen dan dat dat de schuld is van De Industrie. Dat de ‘ik kies bewust’ labels, of nog erger: de ‘ik kies bewuster’ labels, ons foppen in ongezonde voeding. Dat is allemaal leuk en aardig. Maar je bent en blijft zelf natuurlijk altijd hoofdverantwoordelijk voor wat je eet en drinkt. En dat je weet wat het is zodat je bewust een keuze kunt maken.

En daarmee komen we weer terug bij waarom dit stukje tekst hier staat: maak je eigen eten. Want dan weet je wat je eet. Dan weet je wie zijn aandacht en liefde erin heeft gestopt.

Hieronder één van mijn pogingen tot een recept voor een gezonde lekkernij. Er wordt voldaan aan beide criteria, maar ik zal eerlijk toegeven dat als je zin hebt in bijvoorbeeld een forse punt mierzoete botervette New York cheesecake, je van een koude kermis thuis zult komen. Dan kun je beter even naar dat hippe koffietentje toe lopen 😉

Ingrediënten

200 gram wortel
50 gram havervlokken (glutenvrije havervlokken van Lieke als je geen gluten eet)
50 gram amandelen
100 gram rozijnen of andere gedroogde vruchten
Sap van 2 sinaasappelen + 1 theelepel rasp van de sinaasappelschil
Halve duim verse gember, geschild
2 theelepels kaneel
2 kardemompeulen, zaadjes fijngestampt


Eventueel amandelmeel en carobpoeder als ‘topping’

Bereiding
Voor dit recept heb je een keukenmachine nodig

Laat de gedroogde vruchten minimaal een half uurtje weken in wat gekookt water.

Rasp de wortelen in de keukenmachine en doe ze dan in een kom op schaal waar straks alle ingrediënten in moeten kunnen passen. Doe het sap van de sinaasappels in de schaal, voeg de kaneel toe en mix het door de wortels.

Maal dan de haver fijn tot meel in de keukenmachine (even voor de zekerheid: niet eerst de keukenmachine afwassen of omspoelen, dat is niet nodig) en doe dit in de schaal met wortel. Maal dan de amandelen fijn tot meel en doe in de schaal. Doe de gember, de sinaasappelrasp, de kardemomzaadjes in de keukenmachine. Maal tot de gember fijn is. Giet dan de rozijnen (of ander gedroogd fruit) af en voeg deze toe aan het gembermengsel in de keukenmachine. Maal fijn tot je een gladde pasta hebt en doe deze in de schaal met de rest van de ingrediënten.

Mix alle ingrediënten in de schaal goed door elkaar. Doe dan alles (eventueel in etappes, dat ligt aan de maat van je keukenmachine) weer in de keukenmachine en maal fijn tot je een redelijk consistent ‘deeg’ hebt. Doe dit weer terug in de schaal en kneed even door. Rol er dan ballen van. Je kunt kleine balletjes rollen ter grote van een walnoot, maar voor een substantiële snack kun je ook een gehaktbal maat aanhouden (laat zeggen 2xwalnoot).

Je kunt de ballen door amandelmeel (links op de foto) of carobpoeder (rechts op de foto) rollen. Vooral de carobpoeder geeft een extra smaak en textuur aan de bollen die erg lekker is, als je van carob houdt.
(H)appy Chef recepten zoekhulp