Welkom bij Ekodis Natuurvoeding

(H)APPY CHEF
Om (H)appy Chef op je smartPhone te installeren
  1. Klik op Download! om de download te starten
  2. Als gevraagd vervang happyChef.apk
  3. Klik Open
  4. Klik Open met installatie programma
  5. Als gevraagd geef toestemming om te installeren.


Welkom bij Ekodis Natuurvoeding

(H)APPY CHEF
Om (H)appy Chef op je smartPhone te installeren

  1. Klik op
  2. Kies: Zet op beginscherm
  3. Sluit Safari
  4. Klik op happyChef op je beginscherm om de app te openen

logo
Gebakken banaan met honing-glaze en kaneel

De gele bananen op mijn fruitschaal fungeren als instant energie bommetjes. De banaan op de fiets: als je net geen tijd meer had om te ontbijten. Banaan in de tas: de trein heeft vertraging maar het is eigenlijk al lunchtijd.

Op een bepaald moment transformeert de gele banaan zich tot de bruine banaan. Ze hebben hun mobiele potentie dan verloren. De schil is slap geworden, het vruchtvlees zacht en je weet dat als je die nog mee wil nemen in je tas, de kans groot is dat ze halverwege de reis je boek en laptop zullen besmeuren met plakkerig bananenvlees. Bruine bananen zijn meer voor thuis in je kwark of bananenbrood: zoet en lekker, maar verdomde slap.

Een banaan heeft dus een soort levenscurve. En deze begint met de groene fase, waarin de banaan nog net te onrijp is om echt lekker zoet te zijn. Je koopt de bananen nog een beetje groen, omdat ze niet anders hebben in de winkel, of omdat je op deze manier optimaal gebruik kunt maken van de gele mobiele fase van de banaan.

Jarenlang heb ik groene bananen ondergewaardeerd. Ik zag groene bananen als gele bananen die nog niet geel waren. Ik begreep ze niet. Ik was in veronderstelling dat deze groene fase van de banaan, iets was dat ik alleen kon uitzitten. Dat ik de groene banaan in kwestie als het ware moest laten om tot geel wasdom te komen. Een soort retraite van de banaan.


Ik wist niet dat er een simpele weg naar het groene bananenparadijs was, waar groene bananen groene bananen mogen zijn. Deze ommekeer in mijn leven vond zijn oorsprong in dit recept.

Het grote verschil tussen groene bananen en gele bananen is dat je de groene kunt bakken zonder dat ze uiteenvallen in gele smurrie. Er is in deze fase dus een ding wat je kunt doen. Dat is niet de banaan uit de hand en ook niet in de kwark, maar de banaan in de pan. Simpel in een beetje olijfolie, lepeltje honing en wat kaneel.

Heerlijk op een broodje tahin, op je pannenkoek, in de yoghurt of gewoon zo. Hoera!

Ingrediënten

Een ‘groene’ banaan (dus niet echt groen, maar nog net niet rijp)
Beetje olijfolie om in de bakken
Een theelepeltje honing
2 eetlepels kokend water
Snufje kaneel


Bereiding
Snij de banaan in plakjes van een centimeter dik. Doe het kokende water in een kopje en los hier de honing in op.

Verhit de olie in de pan op middelhoog vuur. Doe de plakjes banaan in de pan. Draai ze als ze bruin zijn om. Giet dan je honing glaze over de banaan en laat iets inkoken. Zet het vuur dan uit, doe de kaneel op de banaantjes en eet smakelijk.
(H)appy Chef recepten zoekhulp