![]()
Als variant op de welbekende wortelcake, presenteer ik u hier: de pompoencake. Hetzelfde concept als zijn wortelbroer: minder vet, minder suiker, ‘gezonder’, maar wel een rijke textuur en smaak. Een voedend tussendoortje of met een toef slagroom op je verjaardag, deze rakker is eigenlijk altijd wel lekker (en achteraf hoef je je niet al te schuldig te voelen!).
Ingrediënten Voor de havertopping (is optioneel) Bereiding Kook/stoom 330 gram pompoen (in blokjes) in een klein laagje water tot deze zacht is. Giet deze dan af en laat afkoelen in het vergiet/de zeef, zodat het overtollige vocht kan wegstromen. Verwarm de oven voor op 175 graden. Begin met de topping: laat de boter smelten, voeg de kaneel, zout en honing toe en roer. Voeg dan de sesam en haver toe en meng alles goed door elkaar. Meng alle droge ingrediënten, behalve de oerzoet, in een kom. Pureer de pompoen met een vork of blender in een andere kom. Meng dan in deze kom ook de oerzoet met de eieren, olie, melk en citroensap. Meng dit vervolgens door het droge mengsel. Voeg als laatst de geweekte rozijnen toe. Vet een cakevorm in met een beetje boter of olijfolie. Doe het pompoenbeslag in de cakevorm. Erbovenop sprenkel je de havertopping. Bak de cake 55 tot 60 minuten. Dek eventueel halverwege de bovenkant af met wat bakpapier als de haver te donker dreigt te worden. Haal de cake uit de oven en laat hem iets afkoelen voor je hem uit de vorm haalt. Laat de cake helemaal afkoelen voor je hem snijd, anders zakt hij in.
|