Welkom bij Ekodis Natuurvoeding

(H)APPY CHEF
Om (H)appy Chef op je smartPhone te installeren
  1. Klik op Download! om de download te starten
  2. Als gevraagd vervang happyChef.apk
  3. Klik Open
  4. Klik Open met installatie programma
  5. Als gevraagd geef toestemming om te installeren.


Welkom bij Ekodis Natuurvoeding

(H)APPY CHEF
Om (H)appy Chef op je smartPhone te installeren

  1. Klik op
  2. Kies: Zet op beginscherm
  3. Sluit Safari
  4. Klik op happyChef op je beginscherm om de app te openen

logo
Glutenvrije sinaasappel polentacake met pistachenoten in een siroop van rozenwater

Ik moet eerlijk bekennen dat ik net iets te Bourgondisch ben ingesteld om mee te kunnen gaan in de hele ‘glutenvrije’ trend. Vooral de Schar-hoek in Ekodis mijd ik zorgvuldig als het om aankopen gaat. Niet dat ik ooit een schar-broodje geproefd heb, dat geef ik ruiterlijk toe. Alleen het idee van glutenvrije versies van dingen die normaal wel gluten bevatten, spreekt me gewoon niet aan.

Toch weet ik best dat eten zonder gluten heel goed mogelijk is en ook heel lekker kan zijn. Vooral als die recepten van origine al geen tarwe of andere granen met gluten bevatten. Deze cake kwam op mijn weg en was in oorspronkelijke vorm dus al zonder gluten. Een mooie gelegenheid om iets te maken waar ik mijn gluten-neusje niet voor hoef op te halen.  Een paar aanpassingen (minder suiker, meer kardemom en rozenwater!) en het resultaat was heerlijk.

Voor alle gluten intoleranto’s: maak deze cake. En voor alle lekkerbekken: maak deze cake.

Ingrediënten

voor de cake:

8 kardemompeulen
200 gram amandelmeel
100 gram polenta
1 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel natriumbicarbonaat
Snufje zout
150 gram oerzoet
200 gram boter
3 eieren
Rasp van de schil van 1 (biologische!!) sinaasappel
Half vanillestokje


voor de siroop:

50 gram pistachenoten
Sap van 2 sinaasappels
2 eetlepels honing
3 theelepels rozenwater
Rasp van de schil van 1 (biologische!!) sinaasappel


Bereiding
Verwarm je over voor op 180 graden en vet een ronde springvorm met een diameter van 20 cm in met een beetje boter.

Plet de kardemompeulen fijn in een vijzel en verwijder de groene schilletjes. Maal de kardemomzaadjes vervolgens fijn. Meng de polenta met het amandelmeel, de kardemom, bakpoeder, natriumbicarbonaat, het merg van het halve vanillestokje en het snufje zout. Houd het vanillestokje zonder merg apart (niet weggooien dus!).

Smelt de boter op een laag (!) vuur. Haal het pannetje van het vuur als de boter bijna gesmolten is. Voeg de oerzoet toe en één voor één de eieren. Klop tot je een luchtig mengsel hebt. Voeg dit toe aan je droge mengsel en klop tot je een consistent mengsel hebt.

Doe het beslag in de ingevette springvorm en bak de cake 35 minuten op 180 graden. Je zult zien dat hij mooi rijst en een vrij donkere kost krijgt. Zet de oven dan uit, maar laat de ovendeur dicht en laat de cake in ieder geval 10 minuten afkoelen in de oven. Zet de deur dan open en laat de cake nog 5 minuten staan. Haal hem dan uit de oven. Als ‘ie lauw geworden is kun je de rand van de springvorm voorzichtig verwijderen.

Terwijl de cake in de oven zit, kun je de siroop maken. Doe het sap van de sinaasappels, het vanillestokje zonder merg, de honing en het rozenwater in een pannetje en breng aan de kook. Zet het vuur dan laag en laat het zachtjes borrelen tot het tot de helft gereduceerd is. Haal het pannetje dan van het vuur.

Als de cake helemaal afgekoeld is (en dus echt helemaal, want anders bestaat het gevaar dat ‘ie instort) prik je met een satéprikker gaatjes in de bovenkant van de taart. Giet de helft van de siroop op de taart.

Hak de pistachenoten grof en voeg ze bij de handere helft van de siroop. Schep even goed om en doe de pistachenoten in siroop de op de taart. Maak de taart af door van sinaasappelschil krullen op de pistachenoten te sprenkelen.
(H)appy Chef recepten zoekhulp