Welkom bij Ekodis Natuurvoeding

(H)APPY CHEF
Om (H)appy Chef op je smartPhone te installeren
  1. Klik op Download! om de download te starten
  2. Als gevraagd vervang happyChef.apk
  3. Klik Open
  4. Klik Open met installatie programma
  5. Als gevraagd geef toestemming om te installeren.


Welkom bij Ekodis Natuurvoeding

(H)APPY CHEF
Om (H)appy Chef op je smartPhone te installeren

  1. Klik op
  2. Kies: Zet op beginscherm
  3. Sluit Safari
  4. Klik op happyChef op je beginscherm om de app te openen

logo
Uien tart tatin met balsamico honing glaze

Vegetariërs over de vloer met kerst? Of een geheel vegetarisch kerstmaal? Ekodis weidt de decembermaand aan kerstrecepten zonder vlees.

Deze hartige tarte tatin geeft een dramatisch effect aan je kersttafel. Hoofdrol voor deze taart is duidelijk: de ui. Het gelaagde patroon van de uien is mooi om te zien en de uiensmaak komt nog mooier uit met de lichte honing en balsamico tinten.

Deze taart kan fungeren als bijgerecht van het hoofdgerecht of met een simpele rucola en vinaigrette salade als voorgerecht. Zet hem in zijn geheel op tafel zodat iedereen hem eerst kan bewonderen, voordat je hem in stukken snijd en opdient.

Het allerleukste aan het recept? Het is heel makkelijk om te maken! Vooral als je jezelf de vrijkaart van kant en klaar bladerdeeg geeft.

Ingrediënten

1 bruine ui (middelgroot)
1 rode ui (middelgroot)
2 sjalotten
50 gram boter
1 eetlepel honing
2 eetlepels balsamicoazijn
Snufje oregano en/of tijmblaadjes
Enkele tijm takjes voor garnering
250 gram kant-en-klaar bladerdeeg
Evt wat parmezaanse kaas


Bereiding
Snijd de uien in de lengte in tweeën (dus van wortel tot spriet) en haal de buitenste bruine schil eraf. Snij de uien vervolgens in parten (drie of vier per helft) maar zorg dat elke part bij elkaar gehouden wordt door het wortelgedeelte waar alle lagen van de ui samenkomen. Dat is dan ook het beginpunt waarvandaan je snijdt.

Smelt het blokje boter in de pan op gematigd vuur en leg de uiparten vervolgens voorzichtig in de pan. Bak de uien vijf minuten in de boter. Draai ze niet om, maar schud alleen de pan af en toe rustig heen en weer om aanbranden te voorkomen. Zo voorkom je dat de uiparten uit elkaar vallen. Voeg de honing, balsamico azijn en oregano of tijmblaadjes toe en bak weer vijf minuten op laag vuur. Haal de pan dan van het vuur.

Vet een taartvorm met een diameter van 20 cm in. Je kunt de onderkant van de vorm voor de zekerheid ook nog beleggen met bakpapier. Haal met een lepel de zachte uien parten voorzichtig uit de pan en leg ze in de taartvorm. Sorteer ze zo dat ze mooi liggen als je ze om zou draaien (want je bakt een tart tatin: onder is straks boven). Als alle uien in de vorm liggen en gerangschikt zijn, kan je ze afdekken met bladerdeeg.

Als je bladerdeeg uit de diepvries gebruikt, kun je de vierkante plakjes aan elkaar plakken met een beetje geklutst ei. Maar je kunt ze ook gewoon laten overlappen. Wees dan iets voorzichtiger met het omdraaien van de taart als hij uit de oven is gekomen.

Als je dat lekker vindt kun je het bladerdeeg besprenkelen met wat parmezaanse kaas. Deze wordt dan krokant gebakken en geeft extra smaak/textuur aan de taart.

Bak de taart 20-25 minuten op 180 graden.
Laat hem iets afkoelen voordat je de vorm afdekt met een bord (met de bovenkant naar beneden) om de vorm vervolgens met bord en al in één keer om te draaien zodat hij met de juiste boven op het bord ligt en geserveerd kan worden. Garneer eventueel met wat takjes tijm.
(H)appy Chef recepten zoekhulp