Welkom bij Ekodis Natuurvoeding

(H)APPY CHEF
Om (H)appy Chef op je smartPhone te installeren
  1. Klik op Download! om de download te starten
  2. Als gevraagd vervang happyChef.apk
  3. Klik Open
  4. Klik Open met installatie programma
  5. Als gevraagd geef toestemming om te installeren.


Welkom bij Ekodis Natuurvoeding

(H)APPY CHEF
Om (H)appy Chef op je smartPhone te installeren

  1. Klik op
  2. Kies: Zet op beginscherm
  3. Sluit Safari
  4. Klik op happyChef op je beginscherm om de app te openen

logo
Carpaccio van gerookte bietjes en veldsla met gepofte knoflook-vinaigrette

Maak jij deze kerst de blits met deze vega carpaccio van zelf gerookte bietjes? Het leukste aan dit gerecht is dat je echt iets speciaals maakt van hele simpele ingrediënten. En dat je een nieuwe kooktechniek leert! Eten roken lijkt op het eerste gezicht als iets lastigs met rookovens en lange processen. Maar niets is minder waar! Het enige 'ongewone' wat je voor dit recept nodig hebt is rookmot. Dit is zaagsel dat speciaal is voor het roken van voedsel. Je kunt het in Amsterdam kopen bij Duikelman op de Ferdinant Bolstraat, of je kunt het ook heel makkelijk (en goedkoop) online bestellen. Hier bijvoorbeeld. Je zult zien dat als je rookmot gaat kopen, je kunt kiezen uit verschillende soorten hout. Voor deze bietjes gebruikte ik rookmot van eikenhout. Maar appelhout geeft ook heel smaakvolle rook, of kersen of maple-hout. Kies dus zelf wat je het meeste aanspreekt!

Dit heb je nodig voor 5 borden:

500 gram gekookte bietjes
5 plukjes veldsla, gewassen
4 tenen knoflook
1 eetlepel Dijon mosterd
1 eetlepel balsamicoazijn
5 eetlepels olijfolie
Peper en zout


Keukenspullen:
2 eetlepels rookmot (te koop online of bij Duikelman)
Steelpan
RVS zeef
Aluminiumfolie
Mandoline

Zo maak je het:
Yes! We gaan bieten roken! Zonder rookovens of andere ongein, gewoon in een steelpannetje op het fornuis. Bekleed de binnenkant van een steelpannetje met aluminiumfolie. Strooi hier nu 2 eetlepels houtmot in. Hang de zeef dan in de steelpan. Leg hier de bieten in. Dek het geheel zo hermetisch mogelijk af met aluminiumfolie. Zet het pannetje op een middelhoog vuur. Na ongeveer 5 minuten zal je zien dat je hermetische alu-folie inpakpoging toch wat kleine gaatjes heeft, hier komen nu kleine wolkjes rook uit. Laat het vuur nog 5-7 minuten op het vuur staan (zet de afzuigkap aan). Hoe langer je de pan op het vuur laat staan, hoe sterker de rooksmaak. Let op, rokerige smaak is top maar te rokerig niet, houd je aan bovenstaande rooktijden! Haal de pan dan van het vuur. Laat de folie minimaal nog anderhalf uur op het pannetje! Je wilt de bieten en de rook samen laten afkoelen om een mooie smaak te ontwikkelen. Als je keuken te rokerig ruikt, zet het pannetje op het balkon.

Bak de knoflooktenen (in de schil) 15 minuten op 180 graden in de oven tot ze mooi zacht zijn. Prak ze dan fijn en voeg mosterd, azijn en olie toe. Klop tot je een mooie vinaigrette hebt. Breng op smaak met zout en peper.

Voor de opmaak van het bord: snij de gerookte bieten in hele dunne plakjes met de mandoline. Leg ze in een half maantje op het bord. Leg een plukje gewassen veldsla aan één kant van het bord. Druppel de vinaigrette op bietjes en veldsla. Maak af met peper en grof zeezout.
(H)appy Chef recepten zoekhulp