Welkom bij Ekodis Natuurvoeding

(H)APPY CHEF
Om (H)appy Chef op je smartPhone te installeren
  1. Klik op Download! om de download te starten
  2. Als gevraagd vervang happyChef.apk
  3. Klik Open
  4. Klik Open met installatie programma
  5. Als gevraagd geef toestemming om te installeren.


Welkom bij Ekodis Natuurvoeding

(H)APPY CHEF
Om (H)appy Chef op je smartPhone te installeren

  1. Klik op
  2. Kies: Zet op beginscherm
  3. Sluit Safari
  4. Klik op happyChef op je beginscherm om de app te openen

logo
Marrokaanse linzen kofte met gierst

Variëren met granen is volgens mij helemaal geen slecht idee. Want als je niet oplet, eet je de hele dag door tarwe. ‘s Ochtends en ‘s middags in de vorm van een boterham en ‘s avonds in je pasta of couscous. Er zijn nogal wat mensen met een gluten intolerantie. Sommigen weten het en anderen moeten er misschien nog achter komen. Zelf heb ik ook het idee dat te veel gluten, vooral van tarwe, niet bijdraagt aan mijn gezondheid. Dus ben ik groot fan van recepten zonder tarwe, durum of spelt (dat ook een soort tarwe is).

Eén van mijn laatste ontdekkingen is gierst. Je kunt gierst bereiden zoals couscous en quinoa. Zelf vind ik de combinatie met rode linzen een echte topper. Je kunt dit simpele recept warm eten, met wat geroerbakte groenten of een salade. Maar als je het af laat koelen, kun je er balletjes (kofte) van rollen en ze bijvoorbeeld mee nemen als lunch of naast een schaaltje olijven bij de borrel serveren. Dat is weer iets anders dan de bekende bitterbal of mini frikandel.

Ingrediënten:

1 kopje rode linzen

1 kopje gierst

3 kopjes water

1/2 groenten bouillonblokje

1 heel fijn gesnipperde ui (gebruik eventueel een blender)

1 flinke theelepel komijn (zaadjes of gemalen)

2 eetlepels knoflook kokosvet (merk Royal Green)

3 eetlepels geconcentreerde tomaten puree

3 of 4 eetlepels fijngehakte verse peterselie of koriander (wat je zelf lekkerder vindt)

Eventueel wat toefjes wasabi

Bereiding:

Breng het water met het bouillonblokje, de gierst en de linzen aan de kook en laat het vervolgens zachtjes sudderen (met het deksel op de pan) totdat zowel de linzen als de gierst gaar zijn. Dit duurt meestal 20 minuten. Haal de pan van de vlam en laat alles minstens 10 minuten nagaren.

Ondertussen doe je het kokosvet in een koekenpan. Als deze gesmolten is, voeg je de fijn gesnipperde ui toe en de theelepel komijn toe. Bak totdat de ui glazig is en de komijn geurt. Voeg dan de drie eetlepels tomaten puree toe. Roer totdat de ui en tomaat een consistent mengsel vormen. Als je het lekker vindt dat de tomaat een beetje zoet wordt, laat het mengsel dan even een paar minuutjes zachtjes sudderen in de pan. Kijk wel uit dat het niet aanbakt.

Voeg het tomatenmengsel bij de gierst en linzen en roer wederom totdat alles goed gemengd is. Voeg de verse peterselie of koriander toe.

Je kunt dit gerecht warm serveren of er kofte van draaien. In het laatste geval wacht je totdat het genoeg is afgekoeld. Mocht je het idee hebben dat het nog te dun is om er stevige balletjes van te rollen, dan kun je de pan nog even op een laag vuur zetten om wat vocht te laten verdampen.

Sommigen vinden het misschien heiligschennis, of in ieder geval een beetje gek, maar als toegewijde wasabi-fan maak ik de balletjes zelf af met een toefje wasabi. De groene kleur staat mooi bij het oranje van de linzen en de tomaten puree. En de bekende wasabi-kick past goed bij de romige nasmaak van de linzen.

Wist je dat..

Gierst veel fytinezuur, oxaalzuur en kiezelzuur bevat? Dit zijn stoffen waar je lichaam even voor moet werken om er iets mee te kunnen. Dit betekent dat gierst zijn energie langzamer dan andere granen loslaat. En dat is dan weer prettig voor je bloedsuikerspiegel. En uiteindelijk voor je humeur en je lijn.
(H)appy Chef recepten zoekhulp