Welkom bij Ekodis Natuurvoeding

(H)APPY CHEF
Om (H)appy Chef op je smartPhone te installeren
  1. Klik op Download! om de download te starten
  2. Als gevraagd vervang happyChef.apk
  3. Klik Open
  4. Klik Open met installatie programma
  5. Als gevraagd geef toestemming om te installeren.


Welkom bij Ekodis Natuurvoeding

(H)APPY CHEF
Om (H)appy Chef op je smartPhone te installeren

  1. Klik op
  2. Kies: Zet op beginscherm
  3. Sluit Safari
  4. Klik op happyChef op je beginscherm om de app te openen

logo
Snoepen zonder schuld: Amandeltaartje (Vegan, Suikervrij, Glutenvrij)

Ik weet nog dat ik als kind met Sint Maarten al mijn zuur bij elkaar gezongen snoepschatten moest omruilen voor gezond snoep. Mijn moeder wilde niet dat ik werd volgepompt met kunstmatige kleurstoffen en witte suiker. Dus, na harde onderhandelingen (“nee mamma! mini-marsjes zijn veel meer waard dan laurierdropjes!”), werden de smarties verwisseld voor biologische gummiebeertjes en de nestle repen voor carob. Alleen de mandarijntjes mocht ik houden.

Toen ik eenmaal oud genoeg was, dat mijn moeder niet meer bepaalde wat ik at, compenseerde ik dit trauma dubbel-en-dwars door dagelijks bij de automaat in de schoolkantine 50 cent muntstukken in te wisselen voor twixen en snickers. De foto’s van mijn volle tienerwangetjes zijn het bewijs.

Nu ik ook die fase ben ontgroeid, ben ik blij dat mijn moeder me als kind wat voedingsgrenzen heeft opgelegd. De rommel die in conventionele supermarkten wordt verkocht als ‘eetbaar’ is belachelijk. Mocht ik een kind baren, dan zal ik zonder schroom de chupa chups uit zijn of haar handje plukken om deze weer te vullen met droplollie’s van Candy Tree. “Later zul je me dankbaar zijn”.

Zo ver is het echter nog niet. Vooralsnog voed ik alleen mezelf. En dat doe ik graag goed. Maar tegelijk blijf ik realistisch. Gezond snoep: ja, maar dan wel de nadruk op snoep. Suikervrije koekjes die meer weg hebben van honden biscuitjes mogen thuis blijven. Gezond snoepen moet wel snoepen zijn. Anders telt het niet.

Dit recept valt in de juiste categorie: gezonde ingrediënten en een gezonde bereiding dóch overheerlijk volle smaak waarvan je tong alvast een sneak preview van De Hemel krijgt.

Ingrediënten

85 gram havermout (kies glutenvrije havermout als je echt helemaal geen gluten mag)
5 medjool dadels (of 100 gram ‘normale’ dadels)
4 eetlepels amandelpasta (kies witte amandelpasta pasta voor een milde smaak of donkere pasta voor een zwaardere amandelsmaak)
3 eetlepels amandelmelk
Merg van een half vanillestokje
Snuf zeezout
40 gram kokosolie
20 gram raw cacaopoeder
1 eetlepel kokosbloesemsuiker (je kunt ook agave, maple of honing gebruiken)


Bereiding
Je hebt een kleine springvorm van 15 cm doorsnede nodig. Als je dat niet hebt, kun je ook een cakebakblik of een ovenschaaltje gebruiken, maar dan is de presentatie van het taartje wel iets anders. Leg in elk geval een stuk keukenpapier op maat in de bodem van de vorm.

Als je normale (droge) dadels gebruikt, week deze dan een half uur van te voren in een laagje warm water en giet daarna af.

Doe de havermout in een keukenmachine en maal het tot fijn meel. Voeg de dadels en de amandelpasta en laat de keukenmachine 30 - 45 seconden draaien. Voeg dan de melk toe en pulseer tot je een consistent mengsel hebt.

Stort het deeg in de springvorm en verdeel het over de bodem. Druk licht aan.

Breng een laagje water aan de kook in een steelpannetje. Haal de pan van het vuur en zet een vuurvast kommetje in het laagje hete water. Doe de kokosolie in het kommetje en laat het smelten. Haal dan het kommetje uit het water. Voeg de cacao toe en roer tot een glad mengsel. Voeg dan de kokosbloesemsuiker (of ander zoetmiddel) toe. Giet dot over het amandelmengsel in de springvorm.

Zet een uurtje in de koelkast (of een kwartiertje in de vriezer) om op te laten stijven. Dan kun je het taartje serveren. Bewaar in de koelkast.
(H)appy Chef recepten zoekhulp