Welkom bij Ekodis Natuurvoeding

(H)APPY CHEF
Om (H)appy Chef op je smartPhone te installeren
  1. Klik op Download! om de download te starten
  2. Als gevraagd vervang happyChef.apk
  3. Klik Open
  4. Klik Open met installatie programma
  5. Als gevraagd geef toestemming om te installeren.


Welkom bij Ekodis Natuurvoeding

(H)APPY CHEF
Om (H)appy Chef op je smartPhone te installeren

  1. Klik op
  2. Kies: Zet op beginscherm
  3. Sluit Safari
  4. Klik op happyChef op je beginscherm om de app te openen

logo
Vegcrumble

Je hoeft niet in een houten hutje naast een beekje met een melkgeit onder het afdakje te wonen, zonder mobiele verbinding en in de nacht slechts het licht van een bijenwassen kaars, om je leven te versimpelen.

Begin bij het begin. Doe een dutje als je moe bent. Ga naar de plee als je moet plassen (en niet eerst nog even dit of dat doen). En als je niest moet je het lekker uitschreeuwen. En niet gek je neus dicht houden omdat je geen geluid wil maken. Poep stinkt en niezen maakt geluid. Zo zijn de dingen nou eenmaal in het leven.. Die kun je niet veranderen. En dat moet je ook niet willen.

En, in plaats van uren in de keuken te spenderen voor hoogstaande haute cuisine, moet deze ultra makkelijke en tevens ultra lekkere vegcrumble maken als er gasten komen. In de tijd die je over hebt kun je de wijn alvast uitproberen.

Onderstaande beschrijving is dan ook niet zo zeer een recept voor een bepaalde smaak, als wel formule. Een formule voor de vegcrumble. Smaakt naar quiche maar bereidt als een omelet. En het is vooral ook een formule die symbool staat voor het versimpelen van je leven. Zonder geiten of kaarsen.

Ingrediënten
1 kilo groenten
3 theelepels kruiden of specerijen naar smaak
200 gram kwark/room/yoghurt/sojacuisine/sojade/als ‘t maar een beetje zacht en zuivelachtig is
3 eieren

2 eetlepels boter/margarine
1 eetlepel olie (olijf, zonnebloem, kokos..)
4 eetlepels granen vlokken (haver, rogge, quinoa, je mag ‘t zelf weten)
5 eetlepels meel (tarwe, spelt, rijst, kikkerwt, enz, enz)
1/2 theelepel zout

Bereiding
Begin met het deeg: smelt de boter in een pan die je straks ook kunt gebruiken om de groenten te bakken of stomen (ligt aan de groenten die je hebt gekozen: alle kolen en knollen stoom je en alle vruchtgroenten zoals aubergine, courgette en paprika bak je). Als de boter gesmolten is, voeg je de 4 eetlepels granen vlokken toe. Roer ze door de boter. Voeg dan het snufje zout toe. Dan de 5 eetlepels meel. Roer en hussel zodat het meel en de vlokken goed mengen. Voeg dan de olie toe. Hussel nog eens. Als het goed is heb je nu een kruimelig deeg dat niet aan de pan plakt. Mocht het je te vettig lijken, voeg dan nog wat vlokken en meel toe. Mocht het je te droog lijken, voeg dan nog een scheutje olie toe.

Doe het deeg in een apart schaaltje of kommetje. Veeg de pan uit met een stukje keukenpapier (afwassen is in dit geval moeilijker doen dan nodig).

Snij de groenten in gewenst formaat. Denk aan de grootte die je zou aanhouden als je een quiche zou maken. Doe ze nu in de pan en stoom of bak ze tot de groenten zacht zijn. Als je verschillende groenten hebt gekozen, doe degene die het langst moeten koken of bakken dan het eerst in de pan en voeg de groenten met een kortere bereidingstijd later toe. Zo zou ik bijvoorbeeld eerst de ui met aubergine een beetje aanbakken voordat ik de courgette toevoeg. Het eindresultaat moet gaar zijn, ook al zullen de groenten nog even in de oven gaan, dit is niet genoeg om ze te laten garen.

Als de groenten gaar zijn zet je het vuur af. Voeg de kruiden of specerijen toe. Wees creatief maar onthoud dat te veel smaken een warboel worden en je gerecht uiteindelijk behalve raar een beetje naar niks smaakt. Voeg dan je zuivel naar keuze toe aan de groenten. Hoe vetter de zuivel, hoe romiger de smaakt en ook hoe zwaarder de crumble zal vallen. Magere yoghurt is misschien te mager (maar zal zeker ook lekker smaken) maar slagroom is niet nodig. Voeg dan de eieren één voor één toe aan de groenten. Roer alles goed door. Voeg eventueel wat zout toe, als je dat lekker vindt.

Stort de groenten in een ovenschaal of taartvorm. Een springvorm is geen geweldig idee, omdat het eiermengsel er dan uit zal lekken voordat deze stolt in de oven. Kruimel dan je crumbledeeg over de groenten. Bak het geheel 25 minuten op 180 graden. Als je de crumble mooi bruin en knapperige wil, bak je deze de laatste vijf minuten alleen op bovenwarmte. Kijk wel uit dat de boel niet aanbrandt.
(H)appy Chef recepten zoekhulp