Alle, Vegetarisch

Clean lasagne

Posted by Dorien Beekveldt

Clean lasagne, zonder gedoe met tomatensaus of bechamel. Gewoon rauwe groenten, pasta vellen en parmezaanse kaas.

Ingrediënten:
Halve butternut-pompoen
1 aubergine
6 tomaten
1 ui
3 tenen knoflook
8 pasta vellen
Paar eetlepels geraspte parmezaanse kaas
1 theelepel Provençaalse kruiden
Olijfolie
Peper en zout

Zo maak je het:
Schil en ontpit de halve butternut en snij in plakken van maximaal een centimeter dik. Snij de ui in dunne ringen. Was tomaten en snij in plakken van een centimeter. Was de aubergine, snij in de lengte doormidden en snij in dunne lange plakken. Pers de knoflooktenen uit en meng met 4 eetlepels olijfolie.

Bedek de bodem van de lasagne schaal met plakken tomaat. Verdeel hier een eetlepel knoflook olie over, een snufje Provençaalse kruiden en één (of twee 😉 eetlepel Parmezaanse kaas. Dek af met lasagne vellen. Schik hier de plakken butternut en uienringen op. Maak af met een beetje knoflookolie. Dek af met lasagne vellen. Leg de rest van de tomaat op de vellen, dan weer kruiden en Parmezaanse kaas.

Vul een glas water met kokend water en laat hier een halve theelepel zout in oplossen. Giet dit in de schaal (dit zal verdampen tijdens het bakken en daarmee de lasagne vellen gaar koken).

Beleg de schaal vervolgens met aubergine plakken en smeer deze rijkelijk in met de rest van de knoflookolie en bestrooi eventueel met Parmezaanse kaas.

Bak de lasagne 40 minuten op 175 graden. Voeg halverwege eventueel nog wat zout water toe als al het vocht verdampt is, maar de pasta nog te al dente is.

Voor een aubergine-patroon zoals op de foto:

Maak zeer dunne plakken aubergine (gebruik mandoline, kaasschaaf of dunschiller). Zet de schaal voor je met de langste kant verticaal. Leg een plak aubergine diagonaal, van linker onderhoek tot (ongeveer) halverwege de rechter lange kant. De volgende plak leg je er kruislings op (dus van rechtsonder naar links midden). Dan leg je weer een plak vanaf linksonder, net iets overlappend over de plak eronder. Werk zo kruislings door tot de schaal bedekt is.